Изберете страница

Публикувано на 04.06.2018 г.

Speed Interview - кариерно събитие на БАИС за студенти

С много въодушевление, позитивизъм и любопитство премина събитието “Speed Interview”, което с нестандартния си формат „бързи интервюта“ с потенциални работодатели в сектора на изолациите създаде пряк контакт между студентите и бизнеса и представи различни и гъвкави възможности за стаж и работа за младите специалисти. Събитието се състоя на 22.05.2018 г. в УАСГ и бе организирано съвместно от „Българска асоциация за изолации в строителството“ (БАИС) и Студентския съвет при УАСГ.

Срещата откри изпълнителният директор на БАИС инж. Йордан Николов, който подчерта стремежа на асоциацията да насърчи завършващите специалисти да изберат направлението на изолациите за поле на професионална изява, както и да осигури опит на младите кадри в реална работна среда.

Алекс Ефисенева, координатор административна дейност на БАИС, презентира функциите на специално разработена от асоциацията електронна платформа за търсене и предлагане на стажове и работа. Услугата е безплатна за кандидати и работодатели и позволява осъществяване на директен контакт, без да е необходимо посредничество. Как можете се възползвате от платформата може да прочетете тук.

В събитието взеха участие фирмите членове на БАИС: Бултермострой ЕООД, Господинови Строймаркет ООД, Изомат Интернешънал ЕООД, Ксела България ЕООД, Рьофикс ЕООД и Хенкел България ЕООД, които запознаха присъстващите студенти с дейността и стажантските си програми, съгласно политиките си в тази област.

След фирмените презентации се проведоха бързи интервюта на студенти с представители на участващите фирми. За 5 минути двете страни имаха възможността да кажат най-важното за себе си и да решат дали искат да се видят отново в позицията на стажант и/или служител – работодател.

Голяма част от студентите заявиха интереса си и се записаха за участие в презентираните стажантски програми, а някои от тях намериха и своите потенциални работодатели.

Ето какво споделиха като обратна връзка представители на фирмите, участвали в събитието:

Щанд Господинови Строймаркет ООД

Боян Петров, Господинови Строймаркет ООД: „Инициативата е много добра и наистина дава възможност както на студентите да получат добър старт в професионалната си кариера, така и на работодатели да намерят професионалисти в сферата. Проблемът с персонала не е новост и мисля, че всеки влага усилия да намери добри служители и да ги задържи дългосрочно. Ако идеята се разрасне достатъчно, би могло да стане като един конкретно таргетиран панаир. Браво на инициаторите!“

Щанд на Изомат Интернешънал ЕООД

Инж. Пламен Пешев, Изомат Интернешънал ЕООД: „Събитието ни предложи много добра възможност за създаване на връзки между нас и бъдещи строителни специалисти. Нестандартният формат ни позволи да се срещнем с повече млади и амбициозни хора.
Като цяло останахме с много добри впечатления и с удоволствие бихме участвали и бъдещи подобни събития.“

Щанд на Ксела България ЕООД

Инж. Васил Манолов, Ксела България ЕООД: „Самото събитие беше много добре организирано що се отнася до презентационната част и до интервютата. Би било добре да се привлекат и студенти от по-горни курсове. Бихме участвали и в следващо подобно събитие.“

Щанд на Рьофикс ЕООД

Здравка Кирилова, Рьофикс ЕООД: „Нашата компания приветства и в бъдеще ще съдейства за подобни инициативи, насочени към подкрепа и насърчаване на бъдещите специалисти в строителството. За нас беше изключително приятно и удовлетворяващо да се срещнем с млади хора, които имат крещяща нужда от практически занимания, за да затвърждават наученото в университета.

Всеки един от студентите изяви желание да се включи в нашата стажантска програма с посещения на интересни строителни обекти, на които са реализирани и/или се реализират интересни и иновативни строителни и технологични решения. Предстои да уточним гъвкава програма за провеждането на тези посещения, съобразена с графика на студентите.“

Щанд на Хенкел България ЕООД

Даяна Ангелова, Хенкел България ЕООД: „Подобни срещи на бизнеса и студентите са много добра практика, полезна и за двете страни. Срещнахме се с много умни и интелигентни млади хора, които очакват бизнеса да ги грабне и да сбъдне мечтите им с предложената реализация. А как по друг начин може да стане това, ако не с подобни инициативи. Подкрепяме начинанието ви и бихме се включили отново.“

Събитието вдъхна много ентусиазъм и очаквания за нови предизвикателства на студентите, които демонстрираха доброто си настроение.

Като пилотно издание Speed Interview има насоки да се разгърне в регулярна инициатива на БАИС, която освен от УАСГ да обхване студенти и от други учебни заведения.

Източник: БАИС

Още по темата: БАИС пуска електронна платформа за търсене и предлагане на стажове и работа