Изберете страница

През новата година Etex консолидира своето портфолио от устойчиви бизнес дейности чрез придобиването на URSA – европейски лидер в изолационните решения. Etex си осигурява нова платформа за бизнес растеж чрез сделката, както и възможността да продължи да играе основна роля в справянето с предизвикателствата за устойчивост. Чрез добавянето  на опит в изолациите към предлаганите гипсокартон, фиброцимент, пасивна пожарозащита и модулни решения, Etex също ще разшири способностите си за предоставяне на системи и цялостни решения. Това придобиване е предмет на обичайните условия за приключване на сделката.

URSA: Европейски лидер в изолациите от минерална стъклена вата и XPS с повече от 70 години опит и силна марка.

Като европейски лидер в производството на екструдирания полистирен (XPS) и сред първите 3 за минерална стъклена вата, URSA предлага широка гама от изолационни решения за външна и вътрешна изолация на стени и тавани. Подобно на Etex, URSA се гордее с устойчивостта и удобството на продуктите си. Историята на URSA започва през далечната 1949 г. като малък семеен бизнес, но оттогава се развива в голям международен играч в своята област. Съвсем наскоро през 2017 г. той беше придобита от Xella Group.

Дейностите на URSA присъстват в повече от 20 страни в Европа, включително Франция, Германия, Испания и Полша, както и  Русия. Компанията управлява 13 производствени обекта и покрива повечето страни където Etex вече оперира чрез другите си подразделения. Със седалище в Мадрид, URSA притежава устойчива мрежа за доставки в Европа и екип от над 1700 отдадени служители и приходи от около 500 милиона ЕВРО.

Противодействието на климатичните промени на ниво ЕС ще бъде задвижвано от реновирането на сградния фонд и изолационни материали като тези, произвеждани от URSA.

Изменението на климата, недостигът на ресурси, застаряващата инфраструктура и недостигът на жилища са съществени проблеми за  Европа и планетата. Цифрите показват, че сградите са отговорни за 40% от енергийното потребление в ЕС, две трети от които са за отопление и охлаждане. ЕС, като част от усилията си да бъде световен лидер по въпросите на околната среда, стартира Зелената сделка през декември 2019 г. Изолационните материали са ключов компонент за постигане на значителни икономии на енергия и драстично намаляване на емисиите на CO2.

75% от европейските сгради не са енергийно ефективни.

И тъй като 85-95% от днешните сгради ще останат да се използват и през 2050 г., обновяването е критичен двигател. Очаква се темповете на реновиране в Европа да се удвоят през следващите 10 години, като 35 милиона сгради са предвидени за обновяване до 2030 г.

Etex, чрез този последен стратегически ход, продължава да вдъхновява начина на живот, като помага на Европа да се справи с тези предизвикателства благодарение на опита на URSA. Компанията предлага високоефективни решения за постигане на високо ниво на енергийна ефективност, нужно за една сграда. Освен това изолационните материали на URSA са рентабилни предвид високото им качество, издръжливост и минимални изисквания за поддръжка.

И накрая, цялостната продуктова гама използва значителна част от рециклирани материали в процеса на производство.

Потвърждение за курса на промяна на портфолиото на Etex към леки и устойчиви решения с изолация като нова платформа за растеж.

Това придобиване е нов крайъгълен камък в стратегическата промяна на Etex в глобален играч в олекотените и устойчиви решения в строителството. То се случва благодарение на предишни действия, по-специално, ставайки собственик на Siniat, лидер в производството на гипсокартон в Европа и Латинска Америка през 2011, излизането от бизнеса с керамика през 2016, придобиването на водеща компания за гипсокартон през 2017 и напускайки бизнеса с керамични и бетонни керемиди в периода 2019-2020. Наскоро след придобиването на FSi Limited, специализирана в областта на пасивната пожарозащита през 2020, е създадена дивизията New Ways. Тя ръководи дейностите на Etex в извънобектовите строителни решения със закупуването на четири компании през 2021 и накрая чрез придобиването на водещ производител на гипсокартон в Австралия през 2021.

URSA стои стабилно начело в глобалните усилия за устойчивост, предоставяйки доказани, работещи решения с максимална цялостна устойчивост в сравнение с други изолационни материали.

Компанията постига силни резултати, отразяващи стройната й организация и култура за непрекъснато подобрение с висококвалифициран изпълнителен екип. Близките отношения с клиентите, голямата разпознаваемост на марката и превъзходните продукти са основи на бизнеса на URSA. С добавянето на опит в изолацията към своя гипсокартон, фиброцимент, пасивна пожарозащита и модулни решения, Etex също така ще разшири възможностите си да предоставя системи и решения на клиентите си.

URSA ще бъде включена като отделно подразделение под прякото ръководство на главния изпълнителен директор на Etex , Bernard Delvaux.

Тази сделка е предмет на обичайните условия за приключване; Etex ще предостави допълнителна информация след финализирането й.

Bernard Delvaux, CEO на Etex: „Придобиването на URSA потвърждава промяната на портфолиото, инициирана преди няколко години от Etex, за да се превърне в световен лидер в сухото строителство и модулните решения. Това придобиване е стратегическо за Etex, защото комбинира нова основа за растеж със силен фокус върху устойчивостта. Наистина бях впечатлен както от качеството на управлението на URSA, така и от стабилния бизнес модел. Очаквам с нетърпение да посрещна новите ни колеги в Etex и да се впуснем към успешно бъдеще заедно.“

Christophe Clemente, CEO на Xella Group: „ С Etex, екипът на URSA има силен акционер, който желае да продължи успешната история на компанията. Бих искал да благодаря горещо на екипа на URSA за постиженията в рамките на Xella Group и пожелавам страхотно бъдеще.“

Jochen Friedrichs, CEO на URSA: „В Etex, URSA намери перфектния партньор за развитие на нашата основа – устойчивост и близост до клиента. Очакваме с нетърпение да усъвършенстваме стратегията на Etex, да се срещнем с новите колеги и да развием заедно пазара на леки и модулни решения. Благодарен съм на Xella Group за подкрепата през последните четири години, които ни дадоха възможност на укрепим платформата, която сега ще разширим с Etex. “

J.P. Morgan е единствен финансов съветник, а Freshfields – правен конултант на Etex във връзка с тази сделка.

За Etex

Etex е световен производител на строителни материали и пионер в сухото строителство. Еtex иска да вдъхновява хората по света да изграждат жилищни пространства, които да са по-безопасни, устойчиви, интелигнетни и красиви.

Основана през 1905, с централа в Завентем, Белгия, семейната компания Etex е с повече от 11 000 служители в света. Произвежда в повече от 110 завода в 42 държави и през 2020 регистрира оборот 2,6 млрд. ЕВРО и 484 млн. REBITDA. Etex насърчава културата на сътрудничество и грижа, новаторския дух и страстта винаги да прави по-добро за клиентите си.

Etex има 6 центъра за научноизследователска и развойна дейност, поддържащи 4 световни дивизии:

  • Building Performance: сухо строителство включително гипсови плоскости, фиброциментови плоскости, мазилки и сухи смеси, пасивна пожарозащита и свързани продукти;
  • Exterior: гама от естетични фиброциментови материали за използване в селското стопанство, архитектурни и жилищни екстериори;
  • Industry: пожарозащита и високоефективни изолационни продукти за строителството и OEM индустрии;
  • New Ways: високотехнологични модулни решения, базирани на дървена и стоманена конструкция.

 

Etex е вдъхновяващ начин на живот, за повече информация, моля, посетете уебсайт: www.etexgroup.com

 

Източник: ТП УРСА СЛОВЕНИЯ