Изберете страница

Нова страница за АДЕПЛАСТ.

Акционерите на АДЕПЛАСТ АД решиха да продадат дружеството на швейцарската Sika Group AG /Сика Груп АГ/, важен играч на световния пазар на строителни химически материали. Тази транзакция изпълнява желанието на покойния Марчел Бърбуц, основателят на Adeplast. Тръгвайки скромно от основаването ѝ, той превръща компанията във водещ производител на топлоизолационни материали в Румъния и в регионален фактор за Югоизточна Европа.

Завършването на сделката подлежи на одобрение от румънските антимонополни власти.

Sika (Сика) е специализирана химическа компания с водеща позиция в разработването и производството на системи и продукти за свързване, уплътняване, демпфиране, укрепване и защита. Те намират широко приложение в строителния сектор и автомобилната индустрия. Sika има филиали в 101 страни по света и над 300 производствени звена.

Александър Бърбуц, представител на акционерите на Адепласт: „Adeplast беше делото на живота на баща ни, Марчел Бърбуц, и представлява изключителна история за успеха на един румънец. Надяваме се, че Sika ще продължи тази история и ще изведе дружеството до най-високи върхове, като част от една от най-важните групи в тази индустрия на европейско ниво. А ние се подготвяме да следваме свой собствен път “.

Даниел Стънческу, Генерален директор на Адепласт казва: „Подкрепяни от Sika, Адепласт ще утвърди позициите си, както като привлекателен работодател, така и като надежден партньор и важен фактор за икономиката на страната.“

Иво Шедлер, Регионален мениджър за Sika EMEA очаква, че подобряването на достъпа до дистрибуторската мрежа на Адепласт ще предостави интересни възможности за кръстосани продажби. Това ще ускори навлизането на пазара и по-нататъшното развитие на двете компании.

 
Профил на компанията ADEPLAST

Адепласт е със седалище в Плоещ и разработва широка гама сухи строителни смеси и топлоизолационни материали (EPS). Те намират широко приложение в строителството. Дружеството управлява четири модерни производствени платформи с 11 отделни производствени мощности в Орадя, Плоещ, Роман и Ишалница. Те осигуряват покритие в цялата страна и предлагат потенциал да обслужват и съседните страни. С 470 служители Adeplast генерира приходи от 102 млн. евро през 2018 г. Компанията е основана през 1993 г. в Орадя от Марчел Бърбуц.

Източник: АДЕПЛАСТ ЕООД