Изберете страница

Публикувано на 24.01.2018 г.

Първоначалната инвестиция от около 50 млн. евро ще доведе до създаване на 150 преки и 300 непреки работни места и ползи за всички балкански страни

ROCKWOOL Group с нова фабрика в Румъния

ROCKWOOL Group, водещ производител на каменна вата, строи нова фабрика на Балканите. Тя ще бъде първото производствено съоръжение на компанията в Румъния и ще отвори врати в началото на 2019 г. Първоначалната инвестиция се оценява на около 50 млн. евро и ще създаде приблизително 150 преки и 300 непреки работни места, таргетирани както към румънски граждани, така и към българи. Допълнителна полза за България и другите балкански държави е, че сроковете за доставка на продуктите ROCKWOOL ще бъдат значително намалени след старта на производството на каменна вата в Румъния, тъй като съседните пазари ще бъдат снабдявани от новата фабрика.

Фабриката на ROCKWOOL в Румъния е второто производствено съоръжение на компанията на Балканите след фабриката в Хърватия. Ще бъде разположена на приблизително 30 хектара близо до Плоещ, окръг Прахова. Тя ще доразвие вече солидното присъствие на компанията в Румъния, където ROCKWOOL е активна в продължение на почти 20 години чрез представителството си в Букурещ.

Новата фабрика ще даде тласък на местната икономика, тъй като повечето от суровините и логистичните услуги ще се предоставят от Румъния, а по-голяма част от наетите служители и подизпълнители ще бъдат местни и от близките региони. Процесът на издаване на необходимите разрешителни е стартиран и се очаква производството на каменна вата да започне през 2019 г.

Гилс Мария, старши вицепрезидент на ROCKWOOL Group, коментира: „Тази инвестиция ще ни даде възможност да подкрепим по-добре усилията на румънското правителство за повишаване на пожарната безопасност и енергийната ефективност на сградите в страната, както и правителствата на всички съседни страни в техните политики за енергийна ефективност. Ще направим това, като осигурим по-бързи доставки на нашите енергийноефективни продукти. Насърчаваме всички правителства на държавите членки на ЕС да продължат да работят по Платформата за обмен на информация относно пожари и други инициативи за по-нататъшно подобряване на правилата за противопожарна безопасност. Като водещ световен производител на незапалими продукти от каменна вата ние с готовност споделяме с правителствата, клиентите и другите заинтересовани страни знанията и опита, които сме натрупали по време на 80-годишната ни история, за да направим сградите по-удобни, енергийно ефективни и пожаробезопасни.“

Рафаел Родригес, управляващ директор на ROCKWOOL Южна Европа, добави: „Ние предлагаме на нашите румънски клиенти висококачествени изолационни продукти и услуги в продължение на почти 20 години, а когато започне работа, тази нова фабрика ще ни позволи да постигнем още по-големи успехи в Румъния, както и в близките държави. Развълнувани сме да станем част от местната общност в Прахова и Румъния и искаме да благодарим на румънското правителство, Invest Romania и властите в окръг Прахова за доброто сътрудничество по този инвестиционен проект.“

Днешното съобщение е продължение на плановете на групата ROCKWOOL, обявени на 24 февруари 2017 г., да закупи земя с цел разширяване на капацитета в САЩ, Швеция и Румъния.

На българския пазар ROCKWOOL Group присъства със собствен офис от 2000 г. Оттогава са реализирани десетки големи строителни проекти с висококачествени продукти от каменна вата ROCKWOOL, сред които са: Сан Стефано Плаза; Милениум Център; The Mall; Mall Markovo Tepe; логистичен център на Лидл; логистичен център на JYSK в Божурище, магазини на Кауфланд и Лидл. Най-предпочитаните продукти на компанията от българските клиенти са FRONTROCK MAX за фасадна изолация и HARDORCK ENERGY и MONROCK ENERGY, известни със своята впечатляваща технология с двойна плътност.

ROCKWOOL Group предлага пълна гама от устойчиви изолационни продукти с високи технически характеристики за строителната индустрия. Всички продукти са базирани на иновативна технология от каменна вата и са произведени от един от най-изобилните природни ресурси – вулканичната скала. Това е не само естествен възобновяем и устойчив материал, но и се отличава с уникална комбинация от предимства. Всички изолационни продукти ROCKWOOL имат забележителни пожарозащитни, звукоизолационни и топлоизолационни свойства, както и дълготрайност, което ги прави устойчив и рентабилен избор.

Източник: http://econ.bg