Изберете страница
MAPEI система за конструктивно саниране на стоманобетонни елементи

Бетонът, който някога е считан за неразрушим, е обект на различни химически, физически, биологични и механични въздействия, които с течение на времето го разрушават. Поради повишаването на строителните разходи е много по-разумно бетонът да бъде саниран, дори при много сериозна степен на разрушение. Това се отнася както за зидарията на исторически сгради, така и за ново строителство.

Днес, MAPEI предлага най-подходящите материали за всеки вид ремонтни и възстановителни работи. Благодарение на близо 80-годишния си опит в тази област, MAPEI предлага богата гама от химически продукти за основните строителни дейности и ремонт: свързващи хидравлични материали, готови строителни разтвори, продукти за защита и хидроизолация, строителни лепила, гъвкави уплътнители и специални мазилки.

Подходящият продукт за всяка ситуация: от бент до виадукт, от исторически сгради до строежи на бъдещето. MAPEI може да отговори на изискванията на всеки модерен строителен проект, както и на всяка програма за реставрация.

MAPEI система за конструктивно саниране на стоманобетонни елементи

Mapefer 1K: Еднокомпонентен антикорозионен разтвор на циментова основа за предпазване на армировъчни пръти. Mapefer 1K се използва за реалкализираща антикорозионна защита на армировъчни пръти при саниране на бетон с разтвори с компенсирано свиване от серията Mapegrout или с обикновени разтвори на циментова основа, модифицирани с латекси на основата на синтетични смоли. Може да се нанася също и върху подземни бетонни конструкции. След смесването си с вода, Mapefer 1K образува разтвор на основата на полимери във водна дисперсия, циментови спойки и корозионни инхибитори, който се полага върху армировъчните пръти, за предотвратяване образуването на ръжда. Mapefer 1K се нанася в два слоя с четка върху предварително почистените от ръжда армировъчни пръти. Вторият слой трябва да се нанесе най-рано 2 часа след полагане на първия, но за предпочитане в рамките на 24 часа. Препоръчва се цялата повърхност на прътите да се покрие с равномерен слой. Общата дебелина на двата слоя трябва да е минимум 2 мм. Санирането и ремонтът с продукти от серията Mapegrout трябва да започне след като Mapefer 1K изсъхне (приблизително 6 часа при +20oС). Mapefer 1K отговаря на минималните изисквания на EN 1504-7.

Mapegrout Thixotropic E: Разтвор с контролирано свиване, подсилен с фибри, за саниране на бетон. Mapegrout Thixotropic Е се използва за саниране и поправка на бетон като: възстановяване на бетонно покритие, поправка на ъгли, греди, колони и балкони, разрушени от окислението на армировъчните пръти. Поради високата си якост Mapegrout Thixotropic Е може да се използва за структурни ремонтни дейности. Състои се от циментови спойки, селектирани агрегати, специални добавки и синтетични фибри. Mapegrout Thixotropic Е се подготвя като торба от 25 кг се смеси с 3,8-4,1 л вода. Mapegrout Thixotropic Е се нанася с мистрия, маламашка или чрез пръскане върху здрави основи, без изронени участъци, с грапава повърхност и предварително намокрени с вода. Mapegrout Thixotropic Е може да се нанася в дебелина до 30-35 мм за слой, без необходимост от кофраж. За да се подобри втвърдяването на открито и да се редуцира последващото свиване, Mapegrout Thixotropic Е може да се смеси с 0,25% по тегло Mapecure SRA. Mapegrout Thixotropic Е отговаря на минималните изисквания на стандартEN 1504-3 за структурен разтвор клас R4.

Monofinish: Еднокомпонентен разтвор на циментова основа, с нормално свързване, за заглаждане на бетон и циментови мазилки. Максимален размер на агрегата: 0,4 мм. Monofinish се препоръчва за заглаждане на повърхностни дефекти по излятия бетон и заглаждане на повърхността на бетон, саниран с някой от продуктите от серията Mapegrout. При смесване на Monofinish с чиста вода се получава пластичен и лесен за нанасяне с маламашка разтвор, който се полага върху здрави, компактни основи, без мазнини, кофражни масла и други замърсяващи вещества. При наличие на стара боя, тя трябва да бъде напълно отстранена. Преди полагане на Monofinish повърхността трябва да се намокри с вода. Опаковката от 22 кг Monofinish се изсипва в 4-4,2 л чиста вода. Monofinish може да се нанася в дебелина до 2-3 мм за слой. Положеният Monofinish се заглажда с влажна маламашка с гъба и след това може да се боядиса с Elastocolor Paint или друга боя за външно приложение. Monofinish отговаря на минималните изисквания на стандарт EN 1504-3 за неструктурни разтвори клас R2 и изискванията на стандарт EN 1504-2, покритие (C), в съответствие с принципи MC и IR за защита на бетон.

Malech: Грунд на основата на акрилни смоли с микрочастици във водна дисперсия.

Malech се използва за грундиране на стени (бетонни или след поправка с мазилки на циментова основа) преди нанасяне на цветно крайно покритие Elastocolor Paint или Elastocolor Rasante, като регулатор на хигроскопичността на основата и като катализатор на прилепването. Malech може да се използва също и в системата Aquaflex System за постоянно капсулиране на азбест и като грунд за последващи покрития Aquaflex. Malech е грунд на основата на акрилни смоли с микрочастици във водна дисперсия, който прониква по-добре от обикновените грундове на водна основа. Malech е без мирис и разтворители, затова може да се полага и в закрити помещения или на места с недобро проветрение. Специалната формула на Malech осигурява консолидиране на прахта по повърхностите, които трябва да се обработват и забавя появата на ефлоресценция. Malech е готов за употреба, но трябва да се разреди с до 50% вода, за да се избегне встъкляването на основи, които не са много хигроскопични. Malech може да се нанася с четка, валяк или пръскане.

Colorite performance: Боя на основата на акрилна смола във водна дисперсия, за защита и декорация на повърхности във вътрешни помещения и на открито. Colorite Performance е боя за стени във вътрешни помещения и на открито, която се състои от несапунообразуваща, чиста акрилна смола във водна дисперсия. Colorite Performance е устойчив на всякакви климатични условия и агресивното въздействие на смог, соли и слънчева светлина и осигурява дълготраен защитен слой на основата. Colorite Performance прилепва отлично към всички видове мазилки и стара боя в добро състояние. Преди употреба продукта се разрежда с около 10-15% вода. Colorite Performance е подходящ също за употреба върху повърхности от гипс, във вътрешни помещения или стара боя, ако са в добро състояние и здрави, след обработване с Malech. Colorite Performance предпазва основата и й придава еднороден, привлекателен вид с полубляскаво, копринено покритие. Предлага се в богата гама от цветове, които могат да се получат чрез автоматична система за оцветяване ColorMap®. Colorite Performance отговаря на изискванията на стандарт EN 1504-2, покритие (С), в съответствие с принципи PI-MC и IR за защита на бетон.

MAPEI е с теб: посетете ни на www.mapei.com/BG-BG/ и на страницата ни във Facebook/@mapeibulgaria

Източник: “Мапеи България”