Изберете страница

Новата европейска централа на Bloomberg в Лондон бе открита с претенцията да е „най-устойчивата офис-сграда в света“. Проектирана от Foster+Partners, централата на Bloomberg е постигнала отличен рейтинг BREEAM „Outstanding” с 98,5%. Това е резултат, който – според архитектите – е „най-високият рейтинг на етап проектиране, постигнат някога от голяма офис-разработка“. 9-етажната сграда ще пести 73% от водата и 35% от енергията – в сравнение с традиционните офис-сгради от този вид и размер.

Облечена в близо 10 000 тона английски пясъчник и бронз, масивната централа на Bloomberg има обществено достъпна пешеходна аркада между двете си сгради. Бронзовите й елементи придават човешки мащаб и позволяват естествена вентилация и защита от натрупването на слънчева топлина. Разработката е с размера на жилищен блок. Той е проектиран с идеята да уважи историческата обстановка наоколо и същевременно да се слее с нея. Наред с пешеходната „Bloomberg Arcade“ сградата предлага и три обществени площада и ресторанти на приземния етаж, за да се вплете в градската тъкан. Обликът на новата централа се допълва от специфични за обекта арт-инсталации от художници като Кристина Иглесиас и Олафур Елиасон.

„Още от първия ден ние говорехме с Майк Блумбърг за създаването на елегантна каменна сграда, която отговаря на околната историческата обстановка, но все пак очевидно си има и свое „собствено време“, която да би била добър нов съсед в Лондон във всеки смисъл на думата“, каза Лорд Фостър, основател и изпълнителен директор на Foster+Partners. „Искахме сградата да има интегритет и непрекъснатост на изказа както отвътре, така и отвън, създавайки вдъхновяващо, иновативно, динамично съвместно работно място за Bloomberg, което да олицетворява основните ценности на компанията. Преди всичко с Блумбърг споделяхме разбирането, че трябва да осигурим най-високите стандарти за устойчивост и благополучие на обитателите, както и да създадем големи нови обществени пространства, които да допринесат значително за ежедневния живот в Лондон и неговите жители“.

Източник: www.greentech.bg