Изберете страница

Фасадата е лицето на една сграда и отразява вкуса и ценностите на нейните обитатели. С декоративните фасадни профили тя може да се превърне в един истински уникат. Независимо дали става дума за ново строителство или за реставрация на стари сгради, Austrotherm Фасадни профили предлагат неограничени възможности за реализация, така че домът, в който живеем или сградата, в която работим, да се отличава от останалите и да приковава всички погледи.

 

 

 

Старите майстори са използвали различни похвати и материали, за да придадат характерен и уникален външен вид на сградите. Някога изработвана от камък, цименто-пясъчен разтвор или гипс, днес декорацията по фасадите може да стане много по-лесно с фасадните профили на Austrotherm. Те са значително по-икономични спрямо обичайните техники за изработка и с лекота превръщат всяка сграда в произведение на изкуството. Профилите са изработени от висококачествен, устойчив на натиск експандиран полистирен, покрит със специално, еластично защитно покритие, устойчиво на неблагоприятни атмосферни влияния и съвместимо със шпакловъчните смеси и екстериорните бои.

Разнообразни приложения
Фасадните профили могат да бъдат използвани за различни цели. С тях лесно и изгодно се реализират нетрадиционни форми във фасадното оформление на модерните сгради, придава се класическо излъчване в характерния старинен стил на новото строителство или се санират стари сгради без да се нарушава автентичния им  облик.

Ново строителство
Модерни или класически фасади

За разчупване външния вид на фасадите Austrotherm разполага с многобройни варианти на профили, които придават неповторима нотка на индивидуалност на всяка сграда:

– Профили за рамкиране на врати и прозорци
Дори една обикновена рамка привлича погледа към прозореца, входното пространство или вратата.

Рамките за врати и прозорци са приложими и при заоблени форми на отворите.

– Корнизи и обкантващи профили
Връзка между покрив и фасада. Austrotherm може да достави всеки желан разрез на корниз.

– Орнаменти, капители

– Ключови камъни
Ключовите камъни обединяват рамката там, където тя се прекъсва, напр. над щурца на прозоречното обрамчване.

– Профилни елементи за оформяне на рустикален ръб
Красивите форми на тези елементи служат за естетично подчертаване външните ръбове на сградата.

– Декоративни елементи
Уникалният дизайн на декоративните елементи и форми, които завършват фасадата, превръщат сградата в истинско произведение на изкуството.

Стандартни декоративни елементи:

 ZB Диаметър 200/дебелина 60 mm;

 ZA Диаметър 300/дебелина 20 mm;

 ZF Диаметър 280/дебелина 30 mm.

Наред със стандартната производствена програма, по поръчка, могат да се изработят модерни профили, корнизи, фризове и други елементи по индивидуален проект. Така всеки може да задоволи своите естетически вкусове и да се гордее с една по-различна, открояваща се фасада.

Саниране на стари сгради
Успешно и изгодно възстановяване на автентичния облик

Austrotherm Фасадни профили са подходящи не само при ново строителство. Те могат да се използват успешно и при саниране на стари сгради с уникална архитектура, загубили своето очарование през годините. Някои от тези сгради са успели да запазят цялостта на декорацията си и могат да бъдат санирани по съвременните изисквания за енергийна ефективност без орнаментите да бъдат засегнати. За съжаление класическите фасади често са силно засегнати от набезите на времето. Декоративните елементи са тежко увредени или напълно заличени, а възстановяването им в оригинал от пясъчник или камък е трудоемко и скъпо. В такива случаи не е необходимо да се прави компромис между красив външен вид и съвременен комфорт и функционалност. Автентичните фасади на сградите могат да се реставрират максимално точно с профилите на Austrotherm и така да възвърнат предишния си блясък и великолепие.

Практически съвети за работа с Austrotherm Фасадни профили
С фасадните профили на Austrotherm можете бързо и лесно да разкрасите фасадата на всяка сграда, независимо дали става въпрос за модерна архитектура, ново строителство в класически стил или саниране. За постигане на добри и трайни резултати трябва да бъдат спазени някои основни насоки:

Рязане
Фасадните профили Austrotherm се режат най-лесно и прецизно с трион за рязане под ъгъл. Могат да се използват и обикновен ръчен трион, настолен циркуляр или нож.

Лепене към основата
Залепването на фасадните профили Austrotherm към предварително почистената от прах и замърсявания основа става с обикновено фасадно лепило, каквото се използва за топлоизолационните системи. За получаване на най-добър резултат, лепилото трябва да се нанесе на гребен по цялата повърхност на профилите. При по-тежките профили, като корнизите, трябва да се предвиди и подпора, която да придържа профила, докато стегне лепилото.

Свързване
При свързването на два профила е важно контактуващите им части също да бъдат добре залепени. Това става най-добре с Austrotherm PU-фугиращо лепило или друго подобно. За да се постигне плътно прилепване, без разминаване, профилите се приплъзгват внимателно един към друг, като едновременно се притискат към основата.

Връзката на фасадните профили със строителни елементи като первази, облицовки или дървени части, както и фугите, получени при монтирането към съществуваща мазилка, трябва да се обработят с трайно еластичен кит (например силикон).

Изпълнение на фугите
За постигане на равномерна повърхност в областта на фугата, фугиращото лепило трябва да се почисти от външната страна на дълбочина 2-3 mm. Скосените или фронтални фуги внимателно се почистват от остатъчното фугиращо лепило и се запълват и дообработват с Austrotherm Шпакловъчна маса. При необходимост фугите се изшкурват след като изсъхнат.

Боядисване
След като всички фуги са обработени, може да се пристъпи към цветовото оформление. За целта могат да бъдат използвани всички стандартни фасадни бои, като нанасянето им върху фасадните профили става само след като лепилото и грунда са добре изсъхнали. Основата, върху която ще се нанася боята, фугите, и местата на свързване на профилите трябва да са сухи, здрави, добре почистени от прах и други замърсявания. Фасадната боя (на силикатна или силиконова основа или на основата на изкуствени смоли) се нанася с четка, валяк или чрез пръскане на тънък слой. При необходимост от повторно нанасяне, трябва да се изчака първият слой да изсъхне добре.

За въпроси относно фасадните профили на Аустротерм можете да изпратите вашето запитване на office@austrotherm.bg или да се свържете с Николай Николов – ръководител  Продажби в Аустротерм  на телефон: 0897 952 752.

Източник: АУСТРОТЕРМ БЪЛГАРИЯ ЕООД