Изберете страница

Eвропейската комисия ще предложи в сряда задължителни минимални енергийни стандарти за вече построените сгради в Европейския съюз. Според проекта, който е видяла агенция “Ройтерс”, се предлага и най-малкото удвояване на темпото, с което ще се санират и обновяват жилищни и други сгради до 2030 г.

Над една трета от емисиите от въглероден диоксид в ЕС идват от сградите. Много от тях се отопляват с изкопаеми горива. Те поглъщат и 40% от потреблението на енергия. Повечето от сградите, в които живеем и работим, ще се използват и в средата на века. Това означава, че трябва да се подобри енергийната им ефективност, ако ЕС иска да постигне “зелените” цели, които си поставя.
 
В момента всяка година на обновяване се подлагат около 11% от сградите. Тези процедури в повечето случаи не засягат енергийния им статут. Темпото на енергийно обновяване в ЕС е стагнирало на ниво от 1%, посочва “Ройтерс”.

В сряда ще бъде представена стратегията, а идеята е стандартите да бъдат предложени през 2021 г. след анализ кога да бъдат въведени и в какъв срок да ги постигне всяка конкретна сграда.

Целта на инициативата е да се намалят вредните за климата емисии до т.нар. въглеродна неутралност до 2050 г. и да се създадат десетки хиляди работни места в сектора за саниране на сгради.

 
Планът, цитиран от “Ройтерс”, предвижда обхващане на всички типове сгради.

“Изключително важно е да имаме повече регулации със задължителна сила”, казва за агенцията Луиз Сандърланд, съветник в неправителствената организация Regulatory Assistance Project. Тя дава пример с такива стандарти в Нидерландия. Те стимулираха темпото за саниране на жилищата за социално нуждаещи се.

Целта е собствениците да модернизират съгласно стандартите имотите си в определен срок. Това ще стане с финансова подкрепа от различни източници. Включително предложения фонд за възстановяване от пандемията в размер на 750 млрд. евро до края на 2023 г.

Брук Райли, който отговаря за връзките с евроинституциите в производителя на изолационни материали Rockwool Group, казва, че 2030 г. би била идеална дата за налагане на стандартите. Така ще се даде време на инвеститори и собственици да се подготвят.

Изчисления от проектния вариант на стратегията показват, че тя ще добави до 2030 г. в този сектор от строителството допълнителни 160 хиляди работни места.

 

Източник: dnevnik.bg