Изберете страница

Екип от отдела за цифрови строителни технологии (DBT) към Университета в Цюрих (ETH Zurich) и компания за възобновяема изолация  създадоха 3D-принтирана пяна като алтернатива на бетона.

Иновативният материал е направен от рециклирани отпадъци и може да бъде отпечатан в уникални форми, които са по-леки и имат по-добри изолационни свойства от нормалния бетон. Той демонстрира възможността за производство на геометрично сложни елементи. Преди са били неосъществими и значително по-скъпи за производство с конвенционални методи.

Изследва се как 3D принтирането с пяна може да бъде използвано за производство на уникални форми за временен и рециклируем кофраж при отливане на бетон. Според екипа получените минерални композитни елементи могат да спестят до 70% бетон. По-леки са и имат подобрени изолационни свойства.

Екипът представя прототипния материал като следващ геометрията на оребрена плоча с размери 2х1,3 м с точкови опори във всеки ъгъл. Всички елементи от пяна са произведени с помощта на роботизирана ръка. След това се поставят ръчно в дървен кофраж преди отливане на бетона, армиран с влакна.

След втвърдяване дървеният кофраж се отстранява от прототипа и конструктивният строителен елемент е завършен.

Този нов подход за производство е предвиден да повлияе значително на отговорното и устойчиво потребление на ресурси и енергия в строителната индустрия. Формите от пяна могат да се използват като приложения, които остават на място или да бъдат премахнати и рециклирани за принтиране на следващия кофраж.

 

Източник: 1kam1.com