Изберете страница

Балконите се разнасят като листа от сградата L’Arbre Blanc, която Sou Fujimoto е завършил в Монпелие, Франция. Той е работил в сътрудничество с Nicolas Laisne, Dimitri Roussel и OXO Architectes. Според студията формата улеснява взаимодействието и насърчава жителите да прегърнат откритото. Това е лек намек към традицията на Монпелие за живот на открито.

Постройката е вдъхновена от формата на дърво и се извисява на 17 етажа. Съдържа 113 апартамента с конзолни балкони, наред с обществено достъпни съоръжения на приземния етаж и покрива.

„Големият брой балкони и перголи насърчават живота на открито и позволяват нов тип отношения между жителите“, обяснява Fujimoto. Това, което е обединило толкова много хора по този проект е общото им виждане, че архитектурата трябва да следва естествените форми на природата.

„Общото е, че природата ни вдъхновява, но ние превеждаме това много по-различно в нашата работа“,

обясни основателят на OXO Architectes – Manal Rachdi.

„Концепцията беше толкова фина, че окончателният облик на L’Arbre Blanc не се различава от първите модели. По-специално по отношение на формата му, но също така и големите му открити пространства – идея, с която бързо се съгласихме“, добави Laisne.

113-те апартамента в кулата Arbre Blanc са с различна посока и всички имат собствени балкони.

Някои от балконите са няколко етажа на повече от седем метра, а двустайните апартаменти разполагат с две свързани помежду си стълби. Предназначени за използване като външно жилищно пространство, те насърчават жителите на различни етажи да си взаимодействат.

„Тези изключително открити пространства са напълно обзаведени всекидневни. Те са свързани по такъв начин, че да позволят на жителите да живеят вътре и отвън“, казват от студията.

На партерния етаж на L’Arbre Blanc има публична художествена галерия, облицована със стъклени стени.Тя се отваря към нов  парк по река Лез.

Междувременно, на покрива на сградата има бар с панорамна градина, отворена за обществеността да се наслаждава на гледката към града, наред с по-частна обща зона за жителите.

Източник: 1 КЪМ 1 В СТРОИТЕЛСТВОТО