Изберете страница
10 небостъргача ще има София след няколко години

С цели 10 небостъргача може да се сдобие София в следващите няколко години.

Проектите са на различен етап – някои са почти готови, други се строят или имат разрешително, минали са през одобрение от Столичния общински съвет или пък са все още само намерения. Кулите ще стърчат на различни места в столицата – на бул. “Цариградско шосе”, в широкия център, в кварталите “Лозенец”, “Хладилника”, “Борово”, “Младост” и други.

Заради множеството искания в последните месеци за изграждане на високи сгради и вратички в закона, които на практика позволяват строителство на небостъргачи без ограничение във височината, Столичната община подготвя промени в Закона за застрояване и устройство на София. Те вече веднъж стигнаха до парламента, но депутатите не успяха да ги гласуват на второ четене заради разпускането на 43-отото народно събрание. Сега общината ще внесе отново пакета от мерки, с които иска да сложи ред в строителството на небостъргачи.

Истински гигант ще бъде построен до мол “Парадайс”. Проектът беше коригиран след становище на експертния съвет по устройство на територията. Преди няколко месеца СОС одобри изграждането на 215-метровата кула “Парадайс тауър” въпреки възраженията, че закрива гледката към Витоша. Засега тя ще е най-високата сграда в София с 55 етажа.

Бъдещият 202-метров “Скай форт” вече се строи на бул. “Цариградско шосе” до “Интер експо център”. Офис кулата ще е на 44 етажа. До нея вече се издига “Капитал форт” – 126-метровата сграда, която сега държи първенството, беше открита преди 2 г. Плановете на инвеститорите са проектът “София кепитал сити” да бъде завършен с изграждането на трета кула – “Ийст форт”, която ще е най-ниската – 71 м.

На мястото на бившия магазин “Аско Деница” в “Младост” пък ще се появи комплексът от три сгради – “Гранд каньон” на турската компания “Гаранти коза”, който също получи разрешение за строеж в началото на годината. За проекта си компанията е поучила сертификат за инвеститор клас А от държавата. Трите кули носят имената на планините “Рила” – 114 м, “Пирин” – 84 м, и “Витоша” – 73 м. В тях ще има жилища, офиси, хотел, търговски център, болница и голям парк. След няколко обсъждания проектът беше коригиран, за да не скрива гледката към Витоша.

В плановете на “Гаранти коза” е и изграждането на още един мегакомплекс с името “Град в града” до “Пирогов”. Проектът предвижда 4 сгради. Първоначалната идея е била най-високата от тях да е над 200 м, но проектът е редуциран няколко пъти и тя ще е по-ниска.

Близкият х-л “Родина” там е 104 метра.

Скоро ще бъде открит и 120-метровият “Милениум център” до НДК на НИКМИ, който се строи от десетина години. Комплексът е от 3 сгради, най-високата от които е 34 етажа. В него ще има хотел, офиси и жилища.

Компанията има още един проект на бул. “България”, заради който главният архитект на София Здравко Здравков е глобяван всеки месец от съда, че не издава разрешение за строеж.

НИКМИ иска да строи 44-етажна сграда в кв. “Стрелбище”. Всъщност проектът получава отказ от двама главни архитекти– от бившия Петър Диков още през 2011 г. и от настоящия – Здравко Здравков. Причината е, че в общия устройствен план от 2009 г., който не може да се обжалва, теренът е отреден за градинка. Според решението на съда обаче за парцела трябва да бъде изпълнен планът от 2007 г., в който зоната е отредена за обществено обслужване.

Източник: www.izolacii.eu