Изберете страница

То бе разрушено от земетресението в Уънчуан през 2008 г. Сега обаче китайското селище Джинтаи в провинция Съчуан, се възстановява по един доста умен и изобретателен начин – благодарение на устойчиви къщи, на чиито покриви има дори ферми.

В засегнатата зона са издигнати повече от 22 модерни сгради, което позволява на живущите да си отглеждат храна в среда, където има малко пространство за жилищно строителство.

Около 80% от всички сгради в засегнатия район са били унищожени, а през юли 2011 г. силните валежи и свлачищата заличават пет години усилия за възстановяване.

Екип от университета в Хонг Конг, ръководен от експертите по проектиране – Джон Лин и Джошуа Болчове, измислили начин хората да живеят в домове, които имат функционалност, като същевременно с това са устойчиви.

В допълнение към зеленото пространство в горната част на сградата, което дава възможност на хората да отглеждат храна и дори животни като прасета и пилета, то също така дава възможност и за събиране на дъждовна вода, естествена светлина и вентилация за максимална производителност.

Стратегията на дизайна предвижда четири различни вида къщи, които варират по размер, функция и покривно пространство.

Източник: http://www.tialoto.bg