Изберете страница

Някога студена, мрачна и влажна, тази къща с тераса в Норткоут, Виктория, е преродена в оживено и гостоприемно жилище с акцент върху градинарството. Ремонтирана и разширена със скромните 22 допълнителни квадратни метра пространство, „Къщата на Джил“ е светло и просторно обиталище след сериозен ремонт на старата постройка на това място. Проектирана е да посрещне стремежа на новия си собственик към „много здравословен дом“. „Къщата на Джил“ е построена от много рециклирани материали, с покрития с ниско-летливи съединения, съгласно пасивните принципи на дизайн – всичко с цел минимален екологичен отпечатък.

Имайки дълбоки връзки с местната общност, собственикът на къщата поискал от архитектите ремонтираната къща да бъде подходяща за дългосрочно живеене след пенсиониране. В резултат на това редизайнът извежда на преден план достъпността, лесната поддръжка и дълготрайността. Домът е „наводнен“ с естествена светлина, с драстично подобрена енергийна ефективност след преориентирането на основните жилищни площи на север и вграждането на висококачествени материали като солидна изолация и нискоемисионно стъкло. Всекидневната зона с отворен план се радва на безпроблемна връзка с откритото пространство, за да подкрепи хобито на новия обитател – градинарството.

„Уютът, енергийната ефективност и дълголетието на къщата са се подобрили неимоверно“, отбелязват дизайнерите. „Въпреки съществуването на стена на север покрай границата на имота, слънчевата светлина навлиза дълбоко в къщата чрез таванското пространство, съчетано с автоматизирани прозорци над кухнята и трапезарията, като се отварят и имат и вторична полза – помагат за вентилацията“. Те също така подчертават границата между новото разширение и оригиналния викториански дом.

Добавяйки към цялостното усещане за жизненост, ярките цветове на дома са вдъхновени от любимите на клиента моливи „Derwent” от детството му.

Палитра от естествени материали – включително дървен паркет и рециклирани червени тухли – придава допълнителна топлота и уют и допълва възстановените мебели – маса за хранене, столове за хранене и хол.

Източник: