Изберете страница

„Сянката на вятъра“ е къща в Нова Зеландия и е  малко „странна“ на пръв поглед и много еко като решение. Съвсем не е изненадващо, че печели престижната за страната награда на Новозеландския институт на архитектите.

Експертите я определят като архитектурно „намигване“. Като структура, която едновременно забавлява с визията си, но и впечатлява с дизайна си заради начина, по който плавно преминава отвън навътре. По този начин, твърди журито, се създава двуполюсно усещане. От една страна напомня на вила, на ваканционна къща, в която можете да отседнете за почивката си, но едновременно с това е и дом, в който спокойно да останете през цялата година.

Хармонично решен, проектът съчетава достъпност, устойчивост и пригодност за живеене.

Използването на нискобюджетен материал като шперплат в интериора и стоманената облицовка отвън съчетават търсеният контраст между природата и модерната естетика.

 

Архитектурният проект представя опростен план за средно голяма къща.

Интериорът е привлекателен, с просторни помещения и много естествена светлина. А изборът на топли тонове в обзавеждането подчертава търсеното усещане за дом.

Гаражът и основната конструкция се допълват взаимно и почти приличат на два идеално изкривени блока Lego! Журито например отбелязва, че къщата е чудесен пример за това как да се използват евтини материали и да се извлече реална стойност от тях.

Както вече ви споменахме, решението за наклонените ъглови краища на къщата е съобразено с посоката на преобладаващия вятър. Едновременно с това е и хитър енергоспестяващ трик за създаване на навеси, които засенчват прозорците от северното слънце.

„Формата на сградата е компактна, което дава нисък форм-фактор. А с нейната компактност идва и ниското потребление на енергия“, обяснява водещият архитект от студиото. Той уточнява, че при проектирането са се водели от изчисленията на енергията на пасивните къщи. Освен това са взели предвид и както текущите, така и прогнозните климатични данни за региона.

 

Източник: 1kam1.com