Изберете страница

Публикувано на 13.03.2018 г.

Строителната продукция в България отчита най-силния си ръст за януари от кризата насам

Строителната продукция в България отбелязва ръст от 24,2% на годишна основа през януари благодарение най-вече на увеличаването на сградното строителство, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Това е и най-силният ръст на показателя през януари след кризата от 2008 г. насам.

Индексът на строителната продукция обаче остава с 43% под пиковото равнище, достигнато през юли 2008 г., показват изчисления на Investor.bg на база историческите данни на националната статистика.

През януари сградното строителство нараства с 31,6% на годишна основа. Това може да се обясни с въвеждането в експлоатация на редица проекти, започнали в предходните години. Припомняме, че през 2014 г. имаше пиков ръст на издадените разрешителни за строеж от 29% за годината, който се забави през 2015 и 2016 г. През 2017 г. обаче увеличението отново рязко се ускорява до 23,4%.

През януари спрямо декември продукцията от гражданското строителство се увеличава с 5,3%, сочат още данните на НСИ.

При гражданското и инженерно строителство, в което влиза и строителството на инфраструктура – най-зависимият от европейски средства сегмент от сектора, растежът също става по-динамичен и достига 15,5% на годишна база вероятно заради някои вече стартирали проекти, макар и малки.

За месеца продукцията от гражданското и инженерно строителство отчита ръст от 4,8%.

Източник: www.investor.bg