Изберете страница
До един милион тона кафяви водорасли се изхвърлят по бреговете на Мексико всяка година.

Гниейки, те замърсяват бреговете и плажовете, прогонват туристите и застрашават биоразнообразието във водата и на сушата.

Водораслите винаги е трябвало да се отстраняват на ръка, и то още преди да изгният и да отделят замърсители.  Градинар в Пуерто Морелос, се заема с екологичния проблем и намира форма на използване, която предизвиква резонанс далеч извън региона.

От един тон водорасли за една къща компания разработва метод за превръщане на кафявите водорасли (саргасум), изхвърлени на плажа, в нов строителен материал. Тухлите от водорасли  се състоят от 40% кафяви водорасли и 60% други органични материали.

Влагата и остатъците се отстраняват от водораслите на няколко пъти, а после те се изсушават, докато се получи своеобразно „органично“ лепило и се превърнат в твърда, устойчива маса. След това материалът се отъпква с крака заедно с компост, докато се смесят. Омар Васкес се нуждае от един тон кафяви водорасли за една къща. Особено важна е обработката на водораслите, така че те вече да не отделят никакви замърсители и да може да се осигури приятен климат в помещението.

 

Източник: stroiteli.bg