Изберете страница
Проектът „Соларен покрив“ на Google идва в Европа: първо в Германия

Проектът „Соларен покрив“ на Google официално стартира в Германия. Там калкулаторът на соларния потенциал ще обхване 7 милиона жилища.

Това е първият път, когато проектът „Соларен покрив“ на Google излиза извън пределите на САЩ. На родна земя той действа в 50 американски щата, покривайки около 80% от покривите в страната.

Проектът „Соларен покрив“ представлява семпъл виртуален инструмент, който позволява на собствениците на жилища да определят дали покривът им получава достатъчно слънчево греене, за да има смисъл да инвестират в соларни системи. За целта системата използва сателитни изображения, 3D моделиране и машинно обучение за оценка на соларния потенциал на милиони покриви.

При обхванати 7 милиона жилища в Германия може да се каже, че около 40% от жилищата в страната ще са покрити от проекта. Ще бъдат обхванати големите градски райони, включително Мюнхен, Берлин и регион Рур. Платформата ще помага на потребителите да идентифицират потенциала на дома за добиване на слънчева енергия чрез изчисляване на часовете слънчево греене, данни за времето, наклон на покрива и ниво на сенките от околните сгради. Системата ще може също така да изготвя планове за инсталиране на слънчеви системи и да оценява потенциалните икономии на разходи.

Проектът „Соларен покрив“ в Германия ще се обслужва от доставчика на електроенергия E.ON. Компаниите се обединиха, за да започнат слънчева „офанзива“ в Германия, която да помогне за опростяването и усъвършенстването на процеса на идентифициране на най-подходящите места за покривни соларни инсталации.

Тъй като реализацията на инициативата е съвместно мероприятие на двете фирми, то потребителите ще бъдат насочвани към отдела за слънчева енергия на E.ON, ако техният дом е подходящ за соларна инсталация. Това е по-различен подход от този в САЩ, където Google насочва потребителите към множество доставчици на слънчеви панели.

Източник: https://greentech.bg