Изберете страница

Публикувано на 26.04.2018 г.

Сграда на чешко горско стопанство със зелен покрив търси симбиоза с гората

Как би вървяла работата, ако офисът ви е насред гората? Точно това са направили архитектите Chybik + Kristof със своя проект, спечелил конкурса за нова сграда на едно чешко горско стопанство. За разлика от съседите си поляци, чехите се отнасят с дълбок респект към лесовете. Затова горската служба в град Храдец Кралове има административна сграда, вдъхновена от заобикалящата я гора, с фасада, внушаваща дървесни стволове, и зелен покрив, подобен на поляните в гората, който насърчава гнезденето на птиците. Интериорът е продължение на тази визия за гората: работното място на всеки е сред успокояваща среда, пълна със зеленина и естествени материали.

„Горското в гората“, както се казва проектът на екипа на Chybik + Kristof, води началото си от първоначалното посещение на мястото на бъдещата постройка. Когато екипът изследвал гората на Храдец отвъд територията на кампуса Lesy České, те забелязали драстичната температурна разлика между горещите сгради на кампуса и прохладната гора. „Зададохме си въпроса защо наистина сме принудени да работим в горещ интериор, когато най-добре е да вземем лаптопа си и да идем да работим сред дърветата в среда, пълна с мир? Мир“, пишат архитектите.

Вдъхновеният от гората офис е изграден около открит двор, откъдето сградите „се излъчват“ навън, следвайки основната философия на дизайна – а именно, че „сградата расте в гората и гората в сградата“. Естествена дневна светлина озарява интериора. Сградите пресъздават външната среда с изложена в интериора дървена конструкция, висящи растения, естествени материали и естествена цветна палитра. Пътечка с образователни табели се вие около сградата и води посетителите през площи, засадени с определени видове като смърч, бук и ел, дъб и габър.

Източник: https://greentech.bg