Изберете страница

Публикувано на 18.05.2018 г.

Пренасочват 209 млн. лв. европари от саниране към ремонт на училища

Европейски средства по оперативната програма за развитие на регионите ще бъдат пренасочени за финансиране на проекти на образователна инфраструктура от енергийна ефективност. Това обяви регионалният министър Николай Нанков по време на пресконференция в Слънчев бряг.

Проведе се заседание на Комитета за наблюдение на оперативната програма, на което делегатите взеха решение за прехвърляне на 209 млн. лв. средства за ремонт на училища вместо за саниране.

От министерството отчитат, че няма толкова интерес към санирането на публични сгради в големите 39 града, каквито се финансират по програмата, колкото за реновирането на детски градини и училища. „Поради големия интерес от страна местните власти с ресурса, които е неусвоен по инвестиционния приоритет за енергийна ефективност ще бъде пренасочен към надговаряне по приоритета за образователна инфраструктура“, уточни за „Монитор“ ръководителя на ОПРР зам.-министър Деница Николова.

Към момента по програмата са договорени 73 на сто от ресурса й, а 100% са отворени за кандидатстване от бенефициентите. 30 на сто е разплатеният ресурс, от общо 495 сключени договора към края на годината ще бъдат реализирани 163 проекта, обяви министър Нанков.

По думите на Николова има не малки предизвикателства с отчитането на резултатите по проектите, тяхното изпълнение и отчитане на плащанията към Европейската комисия. Заедно с Нанков отправиха апел за изключително голяма мобилизация към всеки един от бенефициентите, за да се отчете изискуемия ресурс по оперативната програма по отношение на усвояване на ресурса. По думите й изпълнението върви със своите критични моменти от гледна точка на избор на изпълнители от гледна точка на тяхното отчитане. Нанков от своя страна обяви, че ще бъдат толерирани бенефициенти отличници за сметка на изоставащите в изпълнението на проекти.

Сред големите проекти по програмата е на Министерството на здравеопазването, който е на пряко договаряне и се отчита директно към ЕК. Здравното министерство е кандидатствало по програмата на 12 май. „Това са единствените европейски пари в настоящия програмен период, които са насочени пряко и директно към здравната ни система и инфраструктурата, свързана с нея“, обясни регионалният министър.

За 163 млн. лева ще се подобрява спешната помощ. „Става въпрос за 24 болнични заведения, 37 центъра за спешна медицинска помощ и 170 филиала към тези центрове“, обясни Нанков. Ще бъдат закупени и обявените вече няколкократно обявяваните 400 линейки.

Източник: www.monitor.bg