Изберете страница

Зимното време, което засяга много части на страната, може да накара покривните работи да изглеждат като сезонен бизнес, но както много от вас могат да потвърдят, монтажа, ремонтите и подмяната се извършват по всяко време на годината, включително когато времето не е най-подходящо .

Ключът към успешния резултат при изпълнението на покриви в по-хладно време се свежда до това да сте подготвени и да знаете как да боравите и монтирате покривни материали дори и в такива моменти. Ето защо е още по-важно да се вземат мерки за безопасност, когато температурите паднат, а дългите ръкави и якета започнат да си пробиват път към работните обекти.

Защитата от падане е задължителна при работа на височина, включително на покрив.

Предпазните колани и предпазните парапети добавят ниво на безопасност и предвид допълнителния риск от подхлъзване и падане при по-студено време, подходящата защита от падане и/или слагане на бариери трябва да са на първо място за всеки, който управлява бригада за изпълнение на покрив.

Според Канадския център за здраве и безопасност при работа е необходимо защитно облекло за работа при или под 4°C. Нивото и продължителността на работната дейност и метеорологичните условия трябва да се вземат предвид при избора на подходящо облекло. Препоръчително е облеклото да е на слоеве, тъй като въздухът между всеки слой спомага изолирането срещу студа, като същевременно осигурява гъвкавост и адаптация  към променящите се температури и метеорологични условия през целия ден.

Ако има снеговалеж или има вероятност за сняг или лед е хубаво да се отдели допълнително време и да бъдем особено внимателни.

Най-добре е да се изчака, докато покривът се освободи от лед и скреж за по-безопасно полагане на покривните материали.

Националният институт по безопасност и здраве при работа съобщи коя е причина № 1 за наранявания и смъртни случаи при строителство. Посочени са работните обувки, които трябва да имат добро сцепление, за да помогнат за намаляване на вероятността от нараняване при подхлъзване и падане. Това е особено важно, ако съществува риск от сняг или лед.

Студът не засяга само бригадата на покрива. Много материали, включително битумни керемиди, изходни материали, подложки и протектори за лед и вода също могат да бъдат засегнати от студа. Много елементи, които обикновено са гъвкави през лятото, могат да станат твърди или дори чупливи при температури под 10°C. Запознаването с инструкциите за монтаж в студено време е важно за всички продукти, които използваме.

Материалите, съхранявани навън, са изложени на най-голям риск да бъдат засегнати от студа.

Където е възможно, препоръчително е да се съхраняват керемиди и други покривни материали на топло или на места, като гараж или навес. Дори няколко часа в по-топла среда могат да направят материалите по-лесни за работа и монтаж. Когато полагаме битумни керемиди при по-ниски температури не трябва да ги огъваме, изпускаме или хвърляме, тъй като  може да са станали чупливи заради студа и по-лесно да се повредят.

Някои експерти съветват да оставим въздушните пистолети в камиона и да ковем ръчно в студено време, тъй като ударите с голяма мощност от пистолета за пирони могат да повредят керемидите, причинявайки пукнатини или дупки.

Правилният монтаж на повечето битумни керемиди също разчита на фабрично приложена самозалепваща лента от лепило, предназначена да осигури залепването на керемидата към предишния слой.

Това помага да се възпрепятства повдигането, причинено от вятър. За да може самозалепващата лента да свърши своята работа, керемидите трябва да бъдат изложени няколко дни на пряка слънчева светлина и високи температури, така че адхезията (прилепването) може да бъде повлияна от по-студеното време.

Повечето производители на битумни керемиди предоставят инструкции в своите ръководства за монтаж, за да се справят със ситуации, при които съществува риск керемидите да не се самозалепят една към друга. Това обикновено включва изискване за ръчно залепване на керемидите с лепило за битумни керемиди при монтиране в по-хладно време.

Препоръчително е използването на битумно лепило при студено време, като е хубаво лепилото да е одобрено от производителя на керемиди. Това вероятно също е изискване за гаранцията на керемидите. Ако имаме съмнения може да прегледаме инструкциите за монтаж и гаранционните документи за марката керемиди, които монтираме.

Това, че навън е започнало да става студено, не означава, че трябва да приберем инструментите за зимата. Просто не трябва да забравяйме да стъпваме внимателно на работната площадка, да боравим с материалите си внимателно и винаги, винаги, винаги да четем и следваме инструкциите на производителя.

 

Източник: БАИС и Roofing & Exteriors