Изберете страница

Изборът на замазка с добра топлопроводимост ви позволява да монтирате високо енергийно ефективни подове.

За да постигнете най-добри резултати, Mapei предлага пълна гама от продукти за създаване на стабилни основи: свързващи продукти и замазки, строителни разтвори, самонивелиращи се заглаждащи смеси, грундове, звукоизолационни продукти за борба с шума от стъпки и др.

Ако разгледаме най-новите тенденции в този сектор, типът основа, най-широко използвана през последните няколко години, е топлопроводимата замазка. Тя се създава чрез инсталиране на различни видове и размери на отоплителни системи, в зависимост от спецификата и изискванията на всеки проект.

Наред с по-дебелите, по-традиционни подови отоплителни системи (с дебелина от 6 до 7 см), които се използват главно в новото строителство, има и ново поколение по-компактни системи (с дебелина около 3 см). Те също са подходящи за монтаж в стари сгради в процес на обновяване.

Тези отоплителни системи използват топла вода (обикновено около +35 ° C) или студена вода (в зависимост от времето на годината). Тя циркулира по верига, покриваща много голяма излъчваща повърхност. Този тип решение предлага, от една страна, по-високо ниво на комфорт на живот в отделни помещения. От друга страна е по-ефективно в сравнение с традиционните. В резултат на това спомага за намаляване на разходите за енергия с около 10-15% .

Експлоатационните разходи на тези отоплителни системи могат да бъдат допълнително намалени чрез избор на продукти с добро ниво на топлопроводимост за направа на основа.

За тази цел лабораториите на Mapei са разработили материали, които гарантират механичните изисквания на продуктите, използвани за създаване на замазки. В същото време те се характеризират с отлично ниво на топлопроводимост, сертифицирано от независими външни органи.

За създаване на традиционни топлопроводими замазки, Mapei препоръчва да се използва специален хидравличено свързващ материал TOPCEM. След смесването му със селектирани добавки (пясък) и вода, се получава разтвор, който може да се втвърди за около 24 часа и да изсъхне за около 4 дни. Замазка, изготвена с TOPCEM се класифицира CT C30-F6 A1 в съответствие със стандартите на EN 13813. Характеризира се с високото си ниво на топлопроводимост: λ = 2,008 W/mK. Също така, изготвената замазка с TOPCEM за подови отоплителни системи не изисква добавяне на пластификатор. Дава възможност за подготовка на основи в съответствие с действащия европейски стандарт EN 1264-4.

За да бъде замазката с TOPCEM  по-здрава, към нея могат да бъдат добавени армиращи фибри Mapefibre ST30. Те са заместител на традиционната метална мрежа. Това създава удобство при работа.

На един кубичен метър Topcem се слага между 1 и 3 кг. фибри и се добавя вода до получаване на земно-влажна консистенция.

За да се създадат компактни системи за подово отопление, направени от предварително оформена подложка от гипсофазер или EPS панели с пластмасова конструкция отгоре, Mapei препоръчва използването на бързосъхнеща, армирана с фибри саморазливна смес ULTRAPLAN RENOVATION с високо ниво на топлопроводимост, класифициран CT C25-F6-A2FL-s1 според стандарти EN 13813.

За повече информация, вижте страницата на Topcem в сайта на MAPEI тук.

А тук може да разгледате строителни обекти по света, в които е използван Topcem

Не пропускайте да разгледате и системните решения с Topcem тук.

Източник: МАПЕИ БЪЛГАРИЯ ЕООД