Изберете страница
Инвеститорът в "Парадайс тауър" обещава да построи "зелена" лайфстайл сграда

Лайфстайл сграда на световно ниво със “зелена” архитектурна концепция. Така инвеститорът в “Парадайс тауър” – “Магна МК”, описва идеята си за изграждането на небостъргача, който трябва да се намира в непосредствена близост до столичния търговски център на бул. “Черни връх”.

Преди две седмици Столичният общински съвет разреши строежа на сградата, която трябва да е на 55 етажа и да е висока 220 метра, с което ще е първенец в София по този показател. Небостъргачът обаче предизвика недоволството на живеещите в района, които се оплакаха, че той ще им скрие гледката към Витоша.

Общинските съветници Иво Божков и Марта Георгиева дори изпратиха сигнал до областния управител на София Диана Тонова. Според тях решението на общинския съвет е незаконосъобразно.

“Парадайс тауър” може да е под 220 метра

От инвестиционната компания уточниха в писмо до медиите, че на този етап нямат изготвен проект и нямат разрешение за строеж.

“Не са определени нито реалната височина, нито етажността, нито видът на бъдещата сграда. Приетият от общинския съвет Подробен устройствен план показва само максималните ограничителни параметри на евентуалната сграда, като тяхното достигане по никакъв начин не е задължително. Ние нямаме и такова намерение”, пишат от “Магна МК”.

Как ще изглежда пространството около небостъргача

От фирмата обаче не разкриват колко точно метра ще бъде сградата. Подчертават обаче, че искат да създадат “една от най-емблематичните зелени сгради в София, с която жителите на града да се гордеят”. Около небостъргача е планирано да се направи озеленяване и да се изградят водни атракциони в прилежащата територия на сградата.

Ако Столичната община се съгласи, инвеститорите са готови да благоустроят пространството около сградата и да изградят обществен вход в югоизточната част на Южния парк.

Международен конкурс за визията на “Парадайс тауър”

В момента се организира открит международен конкурс със съдействието на Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите в България и Камара на инженерите в инвестиционното проектиране, като това трябва да е гаранция за максимална прозрачност и отчитане на различните мнения по проекта. В журито ще има представители на местната власт и на архитектурните среди.
“Получените и отличени концепции ще покажат по недвусмислен начин най-доброто решение за мястото и оптималното съотношение между себестойност, височина и етажност. Едва тогава ще се знае колко ще е висока сградата и какъв силует ще има тя”, уточняват от инвеститорската компания.

“Нашето желание е “Парадайс тауър” да отговаря напълно на обществения интерес и на най-високите световни професионални стандарти, тъй като неговата цел е да добави, а не да отнема от красотата на София”, завършват от “Магна МК”.

Бъдещият небостъргач ще се намира на ъгъла между бул. “Черни връх” и ул. “Сребърна” и ще бъде свързан със съседната сграда – “Парадайс мол”.

Източник: http://www.dnevnik.bg