Изберете страница
Лондон готви евакуация на хиляди британци от опасни общински жилища

Хиляди британци може да бъдат евакуирани от домовете си във високи жилищни блокове във Великобритания, след като спешна проверка показва несигурност на сградите, съобщи “Индипендънт”. След пожара в Гренфел Тауър в Лондон на 14 юни, при който загинаха 79 души, правителството нареди преглед на пожарната безопасност и общото състояние на сградите на територията на цялата страна, която още продължава.

Досега поне 34 сгради в 17 общини не са издържали тестовете. Става дума за блокове в Манчестър, Плимът, Портсмут, Брент и лондонския район Камдън, където евакуация на опасни сгради започна спешно още в петък късно вечерта. Броят на опасните здания може да се увеличи, предупреждават от правителството.

Междувременно пламна още една жилищна сграда в британската столица. 4-етажен блок се подпали в Бетнал Грийн в събота. Пожарът започнал от апартамент на третия етаж. Причината за пожара засега не е известна. Един човек е откаран в болница заради проблеми с дишането.

Противопожарната служба в британската столица поиска спешна евакуация на комплекс Чалкотс в Камдън и общинският съвет пристъпи към изпълнението на препоръката. Обитателите на 650 апартамента опаковаха набързо багажа си и започнаха да напускат жилищата си. Около 80 души от комплекса обаче заявиха публично, че няма да напуснат домовете си, и заплашиха общинския съвет със съдебни дела. Градският съвет финансира с 500 000 паунда краткосрочно хотелско настаняване на обитателите на опасните блокове, отпускат се още 100 000 лири стерлинги за храна и стоки от първа необходимост. Обитателите на опасните блокове трябва да намерят къде да се подслонят за по-дългия период на ремонт на сградите.

Има различни законови начини, които ние ще проучим, за да подберем най-подходящите и да убедим обитателите на опасните блокове да напуснат жилищата си, докато сградите не бъдат обезопасени, обясни шефката на общинския съвет в Камдън Джорджия Гулд. Несъгласните граждани смятат, че властите не са си свършили навреме работата и след пожара в Гренфел Тауър действат хаотично.

Пожарът в Гренфел Тауър е започнал от хладилник, но се разпространил бързо и бил смъртоносен заради опасната външна обшивка на сградата, която не отговаря на стандартите за пожарна безопасност, обяви полицията.

Източник: www.segabg.com