Изберете страница

Собствениците на жилища все още се борят да защитят домовете си с различни видове изолации от загуби на енергия. В скоро време за тази цел може да служи водата, която да охлажда сградата през лятото и да я изолира през зимата. Учени в областта на материалите, сега работят именно в тази посока. Първите модули понастоящем се тестват на вятър и различни климатични условия.

В момента, учените работят върху стъкло, вътре в което водата тече през много тънки тръби. Стъклото може да се използва в прозорци и като фасадна изолация, като то ще може да се изолира и охлажда едновременно. Стъклата и фасадните модули, разработени от учени от няколко университета и индустриални партньори, включват тънки тръби, в които циркулира вода. През лятото, тя абсорбира топлинните лъчи от слънцето, което държи вътрешността на сградата хладна. Така конвенционалната климатична инсталация става ненужна.

През зимата водата изолира, тъй като се смесва с антифриз. Основната идея на разработката е сградите са бъдат облечени с много с тънка, течна обвивка. Водата в прозорците и фасадните елементи служи предимно като буфер и среда за съхранение на топлината. Течността може да поема и допълнителни функции, като например осигуряване на топла вода през лятото.

В преходния период, т.е. през есента и пролетта, фасадната вода също се затопля. Тогава нейната температура може да се използва за работа на термопомпа, която да поддържа отоплителната система. Също така могат да се създадат и оптични ефекти за фасадите, чрез оцветяване на водата, тъй като каналите през които тя тече са едва забележими – те са само няколко милиметра дълбоки и широки.

Термичните проби на първите стъклени модули показват в лабораторни тестове, че топлината може да се абсорбира, както и да се освободи. В рамките на няколко минути температурните колебания могат да бъдат компенсирани. Сега на учените предстои да тестват „течните фасади“ в голям мащаб.

Източник: Izolacii.eu