Изберете страница
Камарата на строителите в България (КСБ) сезира служебният премиер Гълъб Донев за необоснованото завишение на цената на строителния материал цимент.

Председателят на КСБ инж. Илиян Терзиев е изпратил писмо от името на браншовата организация до министър-председателя с копие до председателите на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова и на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев, в което алармира за проблема.

От ноември 2021 г. насам цената на цимента се е увеличила с 84 лева за тон или със 70 на сто. Въпреки намалените цени на енергоносителите строителните компании са получили уведомление, че е от март цената се вдига с нови 24 лева на тон. Това според представителите на сектора повишението е необосновано.

От КСБ настояват по компетентност да бъдат направени  проверки на пазарите за спекула при цените на цимента и производните му продукти, отчитайки всички външни и вътрешни фактори, оказващи влияние върху пазара у нас, както и да бъдат наложени санкции на нелоялните търговци.

„През последните месеци се наблюдава стабилизиране на пазара и устойчивост на цените на природния газ и ел. енергията, които са основен разход за производството на цимент. Отчита се и спад на инфлацията по хармонизирания индекс на потребителските цени в България, именно заради по-ниските цени на енергията“, коментират от КСБ. Стабилизират се и всички останали цени на строителните материали.

Според КСБ става въпрос за нелоялна търговска практика, която ще повиши цените на вече сключените строителни договори и ще ощети хазната в условията на частична индексация и липсващи единни правила за прилагане на методиката за нея по договорите с публични възложители. От друга страна необосновано високите цени на цимента застрашават приноса на строителния сектор върху икономическото възстановяване на страната и оскъпяват строително-монтажните работи.

„Изброените фактори неминуемо ще доведат до влошаване на икономическата обстановка в страната, изразяващо се в ново забавяне и спиране на голям брой строителни обекти, освобождаване на работна ръка и намаляване на покупателната способност на населението“, подчертават от КСБ.

 

Източник: stroiteli-bg.com