Изберете страница
Съвременен „град-градина“ с много зеленина, устойчиви характеристики и здравословна градска среда ще изникне в индийския град Бангалор.

Става дума за нов квартал – нов високотехнологичен парк – в индийския град, който е прочут със силно развитата си хай-тек индустрия. Новият квартал ще се казва Karle Town Center (KTC) и ще е снежно бял. Сградите в него ще са изградени съгласно т. нар. пасивни техники за проектиране. В тях ще са интегрирани и различни „сензорни технологии“, които ще събират и трупат потребителски данни с цел създаване на по-отзивчива и адаптивна околна среда и подобряване на условията за работещите и живеещите в KTC.

Разположен в непосредствена близост до утвърдения хай-тек парк Манатата, Karle Town Center ще има директен достъп до магистралите на градския околовръстен път и разширяващите се линии на метрото. Ще има и гледка към езерото Нагавара. Вътре в квартала ще има и жилищни сгради, и офис-сгради, както и голям централен театър. Ще се обособят няколко площада за събития, пазарчета и стълбища с амфитеатрална структура. Те могат да поберат повечко хора с цел удобство за публиката при организиране на малки локални събития.

Планът за KTC е придружен от „Ръководство за брандиране на града“ – специален документ, разработен от проектантите на града-градина UNStudio. Той предоставя „стратегическо ръководство за гарантиране на правилното прилагане на градската визия и целостта на дизайна“. Ръководството е съсредоточено върху три идеи: градина, здраве и култура. Трите стълба имат за цел „да вдъхновят цяла Индия да дава пример на света, когато се проектират бъдещи градски пространства“, заяви UNStudio в изявление за проекта.

За да оформи KTC като „град-градина на 21-ви век“, UNStudio си сътрудничи с ландшафтните архитекти от Амстердам BALJON Landscape Architects. Крайният резултат е устойчив ландшафтен план.Той ще включва полу-обществени небесни градини и изобилие от растителност по улиците, булевардите и крайбрежна алея. Зеленината трябва да помогне за смекчаване на ефекта на градския топлинен остров и филтриране на въздуха. Големи зони за задържане на вода под земята ще се използват за напояване на озеленяването и съхраняване на третирана сива вода.

Източник: GreenTech.bg