Изберете страница
Уникална сграда с хаотична стъклена фасада

Амстердам започна строителството на комплекса “Зелената долина” по проекта на архитектурното бюро на MVRDV.

Комплексът, от три сгради с различна височина и смесено предназначение, ще се появи в амстердамския квартал Zuidas, най-важният бизнес център на Холандия. Включва седем етажа от офиси и 196 апартамента над тях.

Най-високата сграда ще достигне 100 м, а основен елемент в комплекса ще е богатото озеленяване. То ще е на специалиста по градини Пит Аудолф. Растенията ще бъдат поливани автоматично и са подбрани така, че да са зелени целегодошно.

Към улицата комплексът ще бъде покрит с остъклена “корпоративна” фасада, а другите части от него ще са с лоджии, чиято облицовка ще е от естествен камък. Сложният профил на сградата е направен с помощта на специално предназначена програма MVRDV Arup, чиито параметри осигуряват оптималното количество на естествена светлина и слънчевата топлина, дискретност на частните помещения, стабилност на системите и т.н. В допълнение към всичко това, благодарение на тази сложна конфигурация, всяко жилище ще има уникално разположение.

В проекта е широко застъпена социалната функция. Затова от нивото на улицата до 4-ия и 5-ия етаж магазините, заведенията, пространствата за култура, офисите ще са свързани помежду си с пешеходни алеи. Всичко това ще е обединено в „Зелената долина“, откъдето идва и името на комплекса. Тези пространства ще се ползват и от живеещите.

Комплексът ще разполага с подземен паркинг на три нива и трябва да е готов през 2021 г.

Източник: http://dogrami.bg