Изберете страница

Публикувано на 29.01.2018 г.

Завод за преработка на каолин ще заработи в Дулово

Завод за преработка на каолин и кварцов пясък ще заработи в Дулово, където безработицата е сред най-високите в страната.

Инвестицията, която е за над 50 милиона лева, е на немска компания, която има договор за концесия за две находища на каолин в региона. Очаква се в завода работа да започнат над 500 души.

Новият завод ще бъде изграден за три години на мястото на бившата фуражна фабрика в Дулово, която вчера бе съборена.

„Заводът ще преработва кварц-каолинова суровина, от която произвежда първични продукти, които след това се влагат в химическата, керамичната, фаянсовата промишленост, в стъкларската промишленост“, каза Радомир Чолаков, представител на фирмата инвеститор, пред БНТ.

А очакванията на хората в Дулово са с отварянето на завода да намалее и безработицата в региона, която в момента е 18% и местната икономика да живне.

По думите на Чалаков ще бъдат ангажирани 120 работни места директно в завода и около 400 в съпътстващите дейности.

Представители на местната власт са имали възможност да се запознаят с работата на компанията в Германия, за да се уверят, че вредно влияние върху околната среда няма да има.

„Това, което е предвидено в Дулово, ще бъде най-модерният завод в Европа. Това, което видяхме в Германия двете групи – с нищо не показва, че е имало някаква дейност в тези находища – те са рекултивирани, залесени – все едно там не се е копало никога“, каза кметът на Дулово д-р Юксел Ахмед.

Освен това за общината ще има и друга финансова полза. Само от таксите за концесията в общинския бюджет ще влизат годишно по около един милион лева.

Източник: www.izolacii.eu