Изберете страница

Между 10 и 50% поскъпване на данък сгради прогнозираха експерти в студиото на Нова тв, след като правителството обяви подготвяни законодателни промени, с които се предвижда данъчните оценки на имотите ще могат да се актуализират на две години.

“Беше абсолютно нечестно да не се обявява данък сгради и намеренията в тази посока преди избори. Има много по-разумни начини на финансиране като общински разходи. Може да бъде преразглеждана таксата за боклука. Но да се ударят всички така е напълно нечестно. За всички ще се увеличи данък сгради с около 50%. То е малко като плащане, но там, където хората нямат увеличаване на доходите, това ще ги удари. Но основното е, че така не се прави”. Това заяви икономистът Красен Станчев, според когото има пълен хаос в цялото планиране на фиска.

Данък сгради е една стъпка към по-голяма фискална децентрализация на общините.

Явно е, че това е необходимост, има общини, които са задлъжнели и трябва да си изплащат задълженията. В същото време има нужди за изграждане на инфраструктура, особено в общини, където има бум на строителство като в столицата. Всяка община решава за своята данъчна ставка. Със сигурност ще бъде по-малко, отколкото данъчната база. Ако тя нарасне с 40%, сигурно ще бъде около 10-15%, изчисли финансовият анализатор Борис Петров. Това е най-важният собствени приход на общините, и той е един от малкото, над които имат собствени решения контрол, допълни той.

Данък сгради ще се увеличи между 10 и 20% нетно през данъчна основа, според икономиста Владимир Сиркаров. Но той допълни, че ако се говори за данъчна децентрализация, трябва да се говори по-скоро част от събираният доходен данък за остава за общините.

“Генерално не виждаме в пакета от данъчни закони никаква синхронизация и идея за обща политика. Виждаме на парче и някои дори доста екстравагантни предложения, за които се чудя защо дори се предлагат, след като фискалният ефект ще е малък. Например предложението за облагане на бакшишите. Дори не виждам как ще стане това, за да се случи, бакшишът трябва да се плаща през ПОС терминал. Така че не е ясно как такива мерки ще сработят, но това внася напрежение”, коментира още Сиркаров.

Дори по дискусията за връщането на 20% ДДС за заведенията се играят политически компромиси. Генерално тези мерки за диференцирано ДДС беше антиковид мярка, после като възстановителна. Но реално изравняването на ДДС е по-справедливият начин, защото има доста сектори, които не получиха подобно намаление, а заслужават, е мнението на Сиркаров.

 

Източник: 24chasa.bg