Изберете страница
Екосъобразното училище

Покривната мембрана на „Файърстоун“ е използвана за хидроизолацията на две нови пристройки на екосъобразното основно училище в Чешайър.

Проектът в основното училище „Кингсмийд“, е изпълнен от фирмата “Дизайнд Рууф Системс“ 13 години след като облицованото с кедър училище е построено като една от първите устойчиви сгради в образователния сектор и за него е използвана покривната мембрана на „Файърстоун“ „РъбърГард“.

Пристроeните зала и учебна стая са прилепени към старата сграда, а съществуващата покривна мембрана се представя добре и затова е взето решение да бъде използвана и за новите пристройки на училището.

Мик Девлин от “Дизайнд Рууф Системс“обяснява: „Докато е лесно да се види разликата между съществуващите и новите училищни постройки, защото кедровите панели на сградата от 2004 година са захабени, съществуващата покривна мембрана „РъбърГард“ изглежда и се държи като нова, защото е вътрешна и не променя характеристиките си по време на употреба. В резултат на това не се налага мембраната на основната училищна сграда да се ремонтира или подменя, а просто е инсталирана нова мембрана на новите пристройки и е осъществен контакт между мембраната „РъбърГард“ и съществуващия покрив, за да се получи непрекъсната хидроизолирана повърхност с продължителност на живот от поне 50 години.“

От “Дизайнд Рууф Системс“ започват с нанасяне на пароконтролиращ слой на покрива на пристроената зала с площ 75 кв.м., както и на пристроената учебна стая с площ 350 кв.м., а над този слой е положена 130 мм. изолация ПИР. Отгоре е монтирана мембраната „РъбърГард“ като плътно прилепнала система, за която са използвани лепилата на „Файърстоун“. Лентите за снаждане „Куиксийм“ на Файърстоун“ и „Куиксийм ФормФлаш“ са приложени за прилепяне на снадките и създаване на водонепроникваема връзка между новата мембрана и покрива на училищната сграда.

Елементите, свързващи покрива с олуците и междуетажните корнизи са също изолирани с мембраната „РъбърГард“. Проектът за покрив включва капандури и вентилационна система, които са прилепени с лентите за снаждане „Куиксийм“ и „Куиксийм ФормФлаш“. Закрепващите ленти „Куиксийм“ са използвани, за да се създане гладка и стабилна основа на подпокривното пространство.

Директорът на училището Катриона Стюуард добавя: „От самото си създаване основното училище „Кингсмийд“ е пример за екосъобразен дизайн, а идеологията ни е насочена към грижа за себе си, грижа за другите и грижа за околната среда. Докато кедровата облицовка е проектирана да се износва с времето, предвидено е гуменият покрив да е устойчив на износване и атмосферни влияния и е доказал тези си способности вече повече от десетиление. Пристройките предоставят на учениците прекрасна учебна среда, а материали като покривната мембрана „РъбърГард“ на „Файърстоун“ гарантират, че постройките ще съществуват доста след сегашното поколение от ученици в „Кингсмийд“ в съответствие с устойчивите ни цели.

Източник: www.rcimag.co.uk