Изберете страница

Сезон 5 на Академия Лидерите беше различен от предишните не само със своя формат и продължителност. 

В това издание на платформата всички участници показаха едно от най-важните качества, присъщи на истинския лидер – способността да се адаптира. Беше различно, част от сезона се проведе онлайн, но крайният резултат оправда високите очаквания – надградили се участници, представящи пълни и задълбочени решения на зададените им реални казуси от професионалната практика.

Гости на онлайн финала на Академия Лидерите Сезон 5 бяха представители на всички компании, които участваха във формата. Те бяха жури на представения от участниците казус, който им беше зададен още в началото на формата преди 2 месеца.

Основният казус: Проект за строителство в чужбина с бюджет 2,5 млн. евро

Симулативна инвестиционна компания възложи на 4-те отбора, в ролята си на Project Manager екипи, да направят инвестиционно предложение на проект за строителство в чужбина с бюджет 2,5 млн. евро. Те избраха държавите и градовете, в който ще строят, както и имотите и типа сгради. Трябваше да представят всички подробности по изпълнението, финансовата рамка на разходите и пазарни аналози. Трябваше да засегнат всяка една тема, представена им на 12-те модула в Академия Лидерите.

Участниците за пръв път се сблъскваха с подобна задача и на 21.12 те трябваше да представят завършените си проекти пред журито.

 

Какво представиха отборите?

“Ние от Червения отбор предлагаме многофамилна жилищна сграда, позиционирана в Белград, Сърбия. Основна за нас беше идеята за създаване на сграда, която съдържа всичко необходимо на едно младо семейство, за да даде един пълноценен и здравословен старт на семейния си живот. Именно заради това сме планирали детски център и фитнес, намиращи се в партера. Основни акценти в нашата сграда са дървото и стъклото, като в зависимост от фасадата бяха използвани в най-различна стенен – една напълно остъклена, една с HPL дървен материал и две, в които са съчетани и двата материала. Водещо беше да озеленим максимално площите в партера, като добавихме и озеленен покрив.”

Предложението на Червения отбор

Сините представиха “Жилищен комплекс от 6 еднофамилни жилищни сгради в Котор, Черна гора, всяка със собствен двор и прекрасна гледка към Которския залив. Наклонът на терена, в който са разположени, осигурява гледка от планини и море във всяка точка на комплекса. Фасадната облицовка от камък и дърво позволява на сградите лесно да се впишат в цялостната архитектура на града.”

 

Предложението на Синия отбор

Зелените, които избраха да строят в Клуж-Напока, Румъния, споделиха, че “Една от основните цели на проекта е да осигури на хората достъп до природата и отворени пространства. Други важни черти са съвременната архитектура и използването на технологии, които да щадят природата и да улесняват начина на живот на обитателите. Основната ни целева група е млади семейства и хора, които търсят спокойствие, уединение и зеленина. Осигурихме за бъдещите купувачи различни по големина апартаменти, защото смятаме, че ще обхванем повече хора, когато им предоставяме повече варианти.”

Предложението на Зеления отбор

Жълтият отбор сподели: “Нашия проект е създаден за хората, за тяхното по-здравословно  и спокойно пребиваване. Усещането за живот в къща е ключовата идея и смятаме, че успяхме да го изразим чрез вертикалното разиграване, което направихме. Целта на проекта е не само печалба, но и удобство и функционалност. Нещо, което осъзнахме сега, след завършването на проекта, е, че той чрез идеята ни за co-housing показва и самия ни отбор като сплотеност и разбирателство!“

Предложението на Жълтия отбор

Журито оцени високо представените решения и финалните проекти. За краткият период от 2 месеца участниците бяха включили подробно тематики изцяло извън университетското образование, засягащи истинския строително-инвестиционен процес. Преди да бъдат обявени крайните резултати, няколко компании получиха признание от обратната връзка на участниците.

Призове получиха и лекторите

В категорията „Най-вдъхновяваща и интересна лекция“ беше номинирана тази на арх. Димитър Рашков, управител на Redvertex с темата „Идеен проект на живота“. „Най-полезна и информативна лекция“ беше и най-дългата лекция в историята на Академия Лидерите – цели 5 часа – инж. Димитър Манков от Schneider Electric обсъждаше с участниците темата „Дигитализация в строителството“. Титлата „Лекторът, от който научих най-много“ беше дадена на инж. Петър Петров от Wienerberger. „Лекторът, който ме мотивира най-много да остана и да се развивам в България“ беше Ивайло Митев, управител на IDEA HOME.

Журито отреди Жълтия отбор като сигурен победител за сезона, следван от Зеления, Червения и Синия. Не само победителите обаче спечелиха тази вечер. Всички получиха подробна обратна връзка за своите проекти, тъй като това е идеята на Академия Лидерите – да се учиш от опита на истинските специалисти в бранша.

Представителите на МСК, Fibran, Mapei, Balkan Steel и HTI, заедно с арх. Андрей Ходкевич споделиха, че очакванията им за финалното представяне са били оправдани и дори надминати. Rehau бяха подготвили специални награди за всички участници, а BS Group of Companies предложиха обучение в тяхната компания.

Доника, Христо и Александър, организатори на формата, заключиха вечерта с похвала и благодарности към всички, а Александър даде един финален съвет на участниците: „Ако все още се съмнявате в ефекта на Академия Лидерите, замислете се дали вашите връстници могат да направят това, което сега вие направихте.“

Очаквайте следващия сезон на Академия Лидерите в края на февруари, който неминуемо ще е изпълнен с не по-малко вълнение и нови знания!

Местата са ограничени. Запази своето сега. Кандидатствай!

Източник: stroiinfo.com