Изберете страница
Все по-популярни стават и все по-често се строят по-големи дървени сгради. Сградите от дърво се смятат за възможност имотната индустрия да постигне целите си за нулеви въглеродни емисии. 

Шестетажна университетска сграда в Сингапур от дърво предстои да бъде завършена тази година. Тя ще стане в една от най-големите дървени сгради в Азия. Завършен неотдавна 20-етажен дървен културен център и хотел в шведския еко град Шелефтео е изграден предимно от многослойна дървесина и кръстосано ламиниран дървен материал и може да издържи на по-високо напрежение от стоманата и бетона, като едновремено с това има множество ползи за околната среда. В САЩ изграждат 25-етажна жилищна сграда в центъра на Милуоки, като това е най-високата сграда от хибридно дърво.

„Големите дървени сгради са потенциален начин за по-зелено жилищно строителство, въпреки че все още трябва да се измине известен път преди употребата на рециклирани материали да се превърне в нещо обичайно“, коментира Сам МакКреа, ръководител на отдела за енергия и устойчивост за Азиатско-Тихоокеанския регион.

„Предизвикателството е да променим традиционното мислене, за да повярват хората в силата на създаването на индустриални материали за повторна употреба и намаляване на количеството на използваните суровини“, казва Артур Хуан, основател и главен изпълнителен директор на тайванска архитектурна компания.

 

Източник: stroiteli-bg.com