Изберете страница

„Адмиралтейство Кампунг“ в Сингапур – дом за пенсионери – бе обявен за Сграда на годината на Световния фестивал на архитектурата (WAF) през 2018 г. Сградата се отличава с огромен зелен покрив, чиято площ се равнява на 100% от жилищната площ на мега-комплекса и подкрепя развитието на градското биоразнообразие.

Проектиран от местното архитектурно студио WOHA, „Адмиралтейство Кампунг“ има за цел да посрещне адекватно нуждите на възрастните хора в безопасна и зелена среда. Намира се на площ от 0,9 хектара, която преди това е била запустял терен между жилищни сгради. Замислен като „вертикално селище“, проектът бе оприличен от съдиите на WAF на „клуб-сандвич“ заради многослойния си дизайн.

Ниското ниво е центрирано около голям площад, с много пространство за разнообразни дейности и упражнения. В средата има медицински център. В горната част на комплекса е разположен обществен парк с обширни зелени тераси и апартаменти за възрастните хора.

Навсякъде има подземни паркинги. Комплексът включва още търговски център, ресторанти, детски заведения, мини-паркове и др. Целта е да се осигурят възможно най-много съоръжения в комплекса.

Един от основните стремежи на WOHA при проектирането на сградите е било намаляването на използването на енергия в сградата, споделиха архитектите. Затова е налице акцент върху пасивната вентилация, естествената светлина и засенчването. Сингапур е относително дъждовно място и дъждовната вода се събира за напояване на зелените покриви, зелените стени и всичката налична растителност.

Съдиите изразиха възхищение от начина, по който този проект подхожда към дълголетието, здравните грижи, осигуряването на социални жилища. Според журито, този модел осигурява значителни ползи за обществото, каза Пол Финч, програмен директор на Световния фестивал на архитектурата. „Тази хибридна сграда включва и огромно количество зеленина (повече от 100% от нейния собствен отпечатък) в серия от многопластови нива, които генерират привестващо биоразнообразие“.

„Това е проект, който прави нещо необходимо по един много интелигентен начин – като се започне от това как се свързва с транспорта и се стигне до естествената вентилация, и всички се възползват от решението да се построят поредица от сгради, вместо да жилищата да се разделят в отделни, високи блокове. Този проект е потенциален урок за градовете и страните по света“.

Източник: GreenTech.bg