Изберете страница

С озеленяване на фасадата собствениците на жилища могат да донесат желания вечнозелен цвят директно у дома. Но не бива да оставяте зелената фасада на буйния растеж на бръшляна и нему подобни, защото това може да причини щети. Ако искате да озелените фасадата, трябва да следвате някои основни съвети.

Правилно планиране

Няма мечта в зелено без добро планиране! Защото красивото озеленяване също може да бъде бреме за фасадата. На първо място трябва да бъде извикан специалист, който да провери конструкцията и състоянието на фасадата и да потвърди, че тя е устойчива и стабилна.

Правилната конструкция

Има два вида озеленяване – наземно и по стените. Наземното озеленяване е класическият вариант, при който растенията се изкачват директно по стената или чрез помощно средство за прикрепване. При стенното озеленяване, засадени джобове, кутии със субстрат или други подобни приспособления са прикрепени към подструктура. Това намалява изискванията към носещата способност на фасадата. Напояването, поддръжката и снабдяването с хранителни вещества обаче са по-скъпи. В замяна имате повече свобода при избора на растения.

Правилните растения

При стенното озеленяване има дори място за пъстри пролетни цветя като минзухар, зюмбюл и нарцис. Когато избират растенията обаче, собствениците трябва да следят не само за красивия външен вид, но и да се съобразяват с изискванията за поддръжка и условията на местоположението. Подходящи са различни многогодишни, но и едногодишни растения, които осигуряват разнообразие по фасадата. Разбира се, растението трябва да може да направи едно нещо – да се покатери добре. Много увивни растения като настурции, роза или хмел изискват устойчива и стабилна помощ при пълзенето си. Това могат да бъдат въжета, пръчки или решетки.

Бръшлянът и дивата лоза се справят сами, благодарение на корените си или на лепящи дискчета. Те се придържат към стената и бавно, но сигурно се изкачват по фасадата.

Правилна грижа

Озеленяването не може да се осъществява без съответните грижи. Зелената фасада трябва да се подрязва веднъж годишно. Неподреденият растеж не само изглежда неугледно, но може и да повреди фасадата. Ако растенията не бъдат укротени навреме, те търсят опора в пукнатини и дупки в мазилката и когато бъдат отстранени, следите от корените им са грозен петнист кошмар. Ето защо е много да има координация между растението и помощта при катерене.

Най-важните предимства: зелената фасада подобрява топло- и звукоизолацията

Зелената фасада е не само визуален акцент, но също така спомага да се спести енергия и служи като защита срещу атмосферни влияния и шум, тъй като растителният слой действа като допълнителна изолация. Единствената особеност е, че многобройни насекоми и малки животни намират дом в новата „биофасада“.

 

Източник: stroiteli.bg