Изберете страница

Във времена, в които се опитваме да докосваме възможно най-малко повърхности, и когато все пак се наложи да ги докосваме, предпочитаме предварително да ги дезинфекцираме, все повече хора разглеждат медта като чудотворен материал поради антимикробните му свойства. Тежките метали като злато и сребро също са антибактериални, но не толкова силни като медта, който има специален атомен състав, унищожаващ много ефективно микробите.

Медта се използва като дезинфектант от преди хиляди години.

Много преди хората да са придобили знания за микробите и вирусите. Първата документирана употреба на мед може да се проследи до Египет през 3200 г. пр.н.е. През 1600 г. пр.н.е. китайците са използвали медни монети като лек за болки в сърцето и стомаха, а финикийците са пили от медни съдове, за да предотвратят диарията.

Антибактериалният ефектът на медта трае много дълго.

Медни повърхности, положени преди повече от 100 години, все още имат същия антимикробен ефект, както в момента на полагане. В допълнение, микробите не могат да станат резистентни на мед, както могат с антибиотиците. Един от начините за дезинфекция на ръцете е да се инсталират повърхности от мед или медни сплави (например месинг) на различни места. Учени са изчислили, че ако само 10% от повърхностите в една болница са покрити с мед, това би предотвратило инфекции и би спестило повече от 1000 евро на ден. Месинговите дръжки на вратите са много добър вариант. Един от недостатъците на медта и медните сплави е, че всяко докосване остава видим визуален ефект върху повърхността. Компанията VeroMetal е разработила покритие на медна основа, което предпазва от пръстови отпечатъци, и в същото време има антимикробни свойства. Покритието може да се използва върху почти всички повърхности и в момента се тества за ефективност срещу коронавирус.

Маските за лице са сравнително нов моден елемент в много западни страни.

Поради COVID-19 повече от всякога хората ги използват. Тъй като медицинските маски за лице са само за медицински специалисти, маските, които повечето хора носят, са направени от различни обикновени материи като стари дрехи. Включването на мед в маската може да помогне за предотвратяване на разпространението на вируса. Ако заразеният човек носи маска с мед, капките от носа и устата, които разпространяват вируса, ще попаднат на маската и ще бъдат убити в рамките на няколко часа, а не дни. Освен това, ако потребителят докосне маската, вирусите по ръцете му също ще бъдат унищожени. Медта също не губи функцията си по време на измиване или пране.

Наличието на меден лист в лицето може да не е много удобно, но за щастие има по-добри начини. Микробиологът Филис Кун е разработил маска от медна мрежа. Cupron, американска компания, е създала тъкан, напоена с мед, изработена от смес от памук и полиестер с мед. Гореспоменатата VeroMetal също експериментира с медно покритие върху маски за лице.

Маските за лице не са единствените модни аксесоари с вграден мед. Научно-техническата модна марка Vollebak разработи яке, 65% от материята на което е мед. Състои се от три слоя. Външният е направен от лакирана медна прежда. Средният слой се състои от ламинирана мед, която го прави водоустойчив и ветроустойчив. Само вътрешният слой не съдържа мед.

Източник: Izolacii.eu