Изберете страница

Активността в строителния сектор на Великобритания се свива през септември за пръв път от над една година, което може да се обясни с натежаващите последици на Brexit върху инвестициите в строителството на бизнес имоти, предаде Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се понижава до 48,1 пункта, което е най-ниското ниво през периода след референдума миналата година. Освен това стойността е под експертните прогнози за запазване на стойността от 51,1 пункта. Индексът вече е под границата от 50 пункта, която разделя свиването от експанзията, съобщава Investor.bg.

Според доклада, изготвен от компанията Markit, бизнес оптимизмът сред строителните компании също се понижава и това показва как несигурността влияе на инвестиционните решения. Свиването в строителството вероятно ще притесни и Английската централна банка (АЦБ), която се готви да повиши лихвите от рекордно ниската стойност от 0,25%.

Новите бизнес поръчки в строителството се понижават вече трети пореден месец, а гражданското инженерство се свива с най-рязък темп от четири години насам. Ръстът на жилищното строителство се забавя до шестмесечно дъно.

Източник: http://www.bloombergtv.bg