Изберете страница

Публикувано на 16.04.2018 г.

Британският строителен сектор иска използването на незапалими строителни материали във високите сгради

Експертите от целия британски строителен сектор вече призовават за използването само на незапалими материали във високите сгради с повишен риск от пожар. „Пожарът в „Гренфел Тауър“ в Лондон показа, че строителните разпоредби в Англия са се провалили. Стандарти, които постепенно се разхлабваха през годините, позволяват запалими материали като тези, използвани в „Гренфел“, да се използват във високи и високорискови сгради в цялата страна.“ пише списание New Statesman и дава за пример разпоредбите в други европейски страни.

Франция и Германия претърпяха смъртоносни пожари и промениха стандартите си, за се предпазят. За сграда като „Гренфел Тауър“, която е с височина над 60 метра, законът в Германия изисква да се използва само незапалима облицовка и изолация. Във Франция е същото. Всъщност, Научният и технически център за строителство на Франция (CSTB) издаде предварителен доклад към френското правителство в отговор на пожара в „Гренфел Тауър“, като направи девет препоръки как да се подобри вече силната национална система за противопожарна безопасност.

„Други европейски страни, включително Чехия, Словакия, Сърбия и Хърватия, наскоро приеха стандарти за пожарна безопасност за техните сгради. Сегашното положение, при което противопожарните стандарти са по-ниски в Лондон, където загубихме 72 души в пожара на една сграда, отколкото в Прага, Братислава или Белград, е неприемливо.“ – пише New Statesman и призовова към по-стриктна регулация относно материалите, които се използват за изолация на високите сгради.

Източник: https://izolacii.eu