Изберете страница

Публикувано на 21.06.2018 г.

Голямата награда получи екипа архитекти от фирма Bonell I Gil & Peris + Toral, Испания

36 финалисти от 27 държави с представителства и производства на Баумит достигнаха до големия финал на 14 юни, който се състоя в сградата на Словашката филхармония в Братислава. Международно жури, съставено от водещи архитекти избра победителите в 6-те категории и големия победител в конкурса Baumit LifeChallenge. Испания отново спечели голямата награда, както и през 2014 г., а българска фасада бе сред номинираните в категория „Еднофамилни къщи“.

На 14-ти юни 2018 г. Баумит връчи в сградата на Словашката филхармония в Братислава наградите в конкурса за европейска фасада на годината Baumit LifeChallenge. 13 признати архитекти избраха на специална финална среща победителите в категориите, „Еднофамилни къщи”, „Многофамилни жилищни сгради”, „Нежилищно строителство”, „Термично саниране”, „Реновиране на исторически сгради”, както и в специалната категория „Вдъхновени от структурата”. От българска страна член в журито бе арх. Цветан Петров от компанията „Иво Петров – Архитекти“ ООД.

В средата арх. Цветан Петров на заседанието на журито в Братислава

Големият победител за 2018 г. стана испанският проект „Collective Housing and health centre” на екипа архитекти от фирма Bonell I Gil & Peris + Toral.

COLLECTIVE HOUSING AND HEALTH CENTRE, Испания

Измежду 36-те финалисти в категория „Еднофамилни къщи“ се класира и българска фасада – „Къща 14“ на ул. Голяма могила 100а в гр. София с проектант арх. Лорита Панова и изпълнител и инвеститор „Джентъл хаус“ ЕООД.

Номинираната българска фасада – „Къща 14“ на ул. Голяма могила 100а в гр. София с проектант арх. Лорита Панова и изпълнител и инвеститор „Джентъл хаус“ ЕООД
Арх. Лорита Панова и арх. Атанас Панов

„Ние решихме за първи път през 2014 г. да представим конкурса Baumit LifeChallenge в цяла Европа, за да покажем безбройните и креативни възможности, които сега са на разположение в дизайна на фасадните повърхности и текстури. Растящият международен интерес от страна на архитекти, инвеститори и строители към тези награди ни убеди да организираме конкурса Baumit LifeChallenge на всеки две години. Тази година имаме общо 325 участвали обекта.”, сподели маг. Роберт Шмид, управител на Baumit Beteiligungen GmbH по време на гала вечерята, където строителният бранш на Европа отпразнува на специална церемония наградите.

Европейската Фасада на годината за 2018. Преглед на печелившите проекти

Голяма награда: „COLLECTIVE HOUSING AND HEALTH CENTRE“, Испания

Победителите в 6-те категории:
Категория „Еднофамилни къщи” PAVILION IN A HAYRACK, Словения
Категория „Многофамилни жилищни сгради” BEAUTUFUL ELDERLY LIFE, Словения
Категория „Нежилищно строителство” STUDENT CLUB – SOUTH BOHEMIA, Чехия
Категория „Реновиране на исторически сгради” PAULANER BREWERY, Германия
Категория „Термично саниране” TORRE 30. MADRID, Испания
Специална категория „Вдъхновени от структурата“ HOUSE MARIE, Австрия

325 фасади от 27 държави – 36 номинирани за финала в Братислава
В конкурса Европейска фасада на годината 2018 участваха значително повече обекти – точно 325, в сравнение с предходните години. Конкурсът премина във финалната си фаза в края на март. Най-добрите фасади влязоха в късата листа след гласуване на експертите от международното жури. Така до финала достигнаха 36 обекта в 6-те категории. Архитектите, инвеститорите и строителните фирми на 36-те номинирани фасади бяха поканени на 14. юни 2018 г. на церемонията по връчване на наградите в столицата на победителя от Life Challenge 2016 г. На финалите в Братислава членовете на журито избраха тазгодишните победители.

5 категории, една специална награда
Конкурсът Life Challenge 2018 възприе като свое мото фразата „Вдъхновени от структурата“. Освен категориите „Еднофамилни къщи“, „Многофамилни жилищни сгради“, „Нежилищни сгради“, „Термично саниране“ и „Реновиране на исторически сгради“ има и още една специална награда за сгради, отличаващи се със специална текстура на фасадната повърхност. Всеки победител в съответната категория получи по € 6,600 парична награда, а големият победител – € 9,900.

За Баумит
Баумит интернационал е създадена през 1988 г. Баумит е водещ производител на топлоизолационни системи в цяла Европа с над 40 млн. м2 на година и на трето място по производство на сухи строителни смеси. Групата е ситуирана и има дъщерни дружества в 26 европейски държави и в Китай. Баумит притежава 35 производствени предприятия за сухи строителни смеси и 11 за пастообразни продукти. Служителите във всички предприятия наброяват 3350 човека, а очакваният оборот за 2018 г. е 1 млрд. Евро.

Източник: „Баумит България“