Изберете страница
Строител, работещ върху проект за соларен покрив на Tesla върху просторен нов дом, нарече продукта „революционен“.

Изглежда, че слънчевият покрив на Tesla все още има перспектива въпреки трудния старт.

Скептиците на Tesla наричат слънчевия покрив провал. Има основателни причини за това – главно фактът, че Tesla внедрява продукта в обем, който дори не е близо до първоначално предвиденото.

При пускането на соларния покрив главният изпълнителен директор Илон Мъск го представи като критичен продукт за ускоряване на разгръщането на слънчевата енергия, тъй като отваря пазара за хора, нуждаещи се от нов покрив в близко бъдеще, като същевременно предоставя завладяващ нов продукт. Той каза, че има за цел Tesla да произвежда 1000 нови слънчеви покрива на седмица до края на 2019 г. Винаги е било ясно, че Tesla изостава много от тази цел, но не знаехме с колко, до миналата година.

Компанията никога не е публикувала данни за своите слънчеви покривни инсталации и винаги ги е включвала с модернизираните си слънчеви панели, които представляват по-голямата част от внедряването на соларни инсталации.

През 2022 г. Electrek получи информация за монтаж на „слънчеви покриви“ за първи път и потвърди, че Tesla е монтирала 2,5 MW слънчеви покриви през второто тримесечие на 2022 г., или около 23 покрива на седмица – това дори не близо до целта.

Но Tesla все още подобрява продукта и подписва нови договори с инсталатори.

Компанията сама монтира някои „слънчеви покриви“, но все повече си партнира с компании за покриви и строители на жилища, за да инсталират „слънчевия покрив“.

Един от тези строители на жилища беше представен в нов епизод на The Build Show и той сподели своята интересна гледна точка за соларния покрив на Tesla. Видеото може да изгледате тук.

Матю Джейнс, старши вицепрезидент по жилищни и слънчеви сгради в „KPost“, отбеляза, че издръжливостта и модулността на соларния покрив Tesla са диференциращите фактори в продукта на соларния пазар: “Това е наистина революционен продукт.”

Мат Райзингер, водещ на шоуто и също строител, беше впечатлен от качеството на керемидите Tesla Solar Roof и каза, че вярва, че те могат да издържат над 50 години.

Truitt Jenkins, началник в Jenkins Build Design, добави: “Това е много издръжливо, защото е клас 3, което означава, че ако изпуснете стоманена топка с диаметър 4 см. от 65 см. отгоре, тя не се счупи. Освен това има устойчивост на огън клас А, което е най-високият клас.”

Дженкинс отбеляза, че цената на соларния покрив на Tesla за този проект е около три до четири пъти по-висока от първоначално планирания метален покрив.

Той обаче отбеляза, че има финансов смисъл, когато вземете предвид 30% федерален данъчен кредит за слънчева енергия в САЩ и факта, че собственикът на жилище няма да плаща за електричество за години напред.

Коментарите под статията могат да бъдат обобщени:

Наистина невероятен продукт, но цената е много висока. Ако добавите цената на Powerwall (стена от фотосоларни панели) към покрива, тя наистина става непоносима. Харесвам концепцията (и ще я харесам още повече, когато технологията за батерии използва ресурси, които не се добиват), но цената в момента е твърде висока, за да си струва. Бих могъл да плащам сметката си за електричество в продължение на 100 години, преди соларният покрив+Powerwall да започнат да се изплащат. Това просто няма смисъл.

 

Източник: electrek.co