Изберете страница
Жител на Айндховен – Холандия, получи ключовете на първата къща, направена изцяло от 3D принтиран бетон.

Чрез своето холандско подразделение – Saint-Gobain Weber Beamix, Saint-Gobain разработи специални високотехнологични хоросани за използване в 3D принтери, както и технологията за печат с консултантска и инженерингова компания.

„3D печатът позволява по-ефективно и устойчиво строителство. Тези печатници използват по-малко материали и чрез тях могат да бъдат изградени много по-бързо, с по-голяма гъвкавост, персонализирани и с обновени дизайни къщи. Ускорението на тази технология отваря нови възможности за строителство“, каза Бас Хюйсманс, главен изпълнителен директор на Вебер Бенелюкс.

Методът на изграждане

Голямата каменна форма на къщата демонстрира свободата на формата, която се предлага чрез 3D печат на бетон. Къщата от 94 квадратни метра се състои от 24 отпечатани бетонни елемента, които се отпечатват слой по слой в печатницата в Айндховен. Елементите са транспортирани с камион до строителната площадка и поставени върху фундамент. След това къщата е снабдена с покрив и рамки и са направени довършителните щрихи. Благодарение на ефективната изолация, къщата е много енергийно ефективна и осигурява по-голям комфорт за обитателите си.

Следващите домове

Тази къща е част от програма за пет къщи, които ще бъдат построени една след друга, така че всяка нова конструкция може да бъде оптимизирана чрез надграждане на знанията от предишните.

 

Източник: 1kam1.com