Изберете страница

Повече от 224 университета от 29 държави участваха в 19-ото издание на Architecture Student Contest. Студенти от цял свят представиха проектите си за трансформиране на квартал на финландската столица Хелзинки. Победителите бяха разкрити по време на събитие, организирано от Saint-Gobain в града между 10 и 12 юни 2024 г.

Тазгодишното състезание, организирано от Saint-Gobain в тясно сътрудничество с университета в град Хелзинки, поиска от студентите да предоставят строителни идеи и решения за 4 различни зони в парцел, разположен във Viikki, североизточно от Хелзинки, чрез комбинация от временни жилища за студенти и изследователи или постоянни жилища за обитатели и близки функции на открито, фокусирани както върху обновяване, така и върху ново строителство.

Всяка година проектите увеличават фокуса си върху екологичните аспекти, включително например оценките на жизнения цикъл, като същевременно отговарят на функционалните и потребителските нужди.

Това издание на Студентския конкурс по архитектура беше специално: стартиран в Сърбия през 2004 г., това е неговата 20-та година съществуване. Цяло поколение студенти вече са участвали в конкурса и оформят бъдещето на устойчивата архитектура, за да направят света по-добър дом.

Новото в 19-ото издание е наградата Teacher Prize, която се присъжда на проекта, получил най-много гласове от всички участващи учители.

1-ва награда: Sieni Park, Португалия

Sieni Park се основава на финландската култура и нашето чувство за общност. Проектът осигурява спокойно уединение на Viikki, свързвайки близките домове, работни места и университетския кампус. Той съчетава стари и нови структури в последователен дизайн, който се основава на три основни градивни елемента: устойчивост, иновация и комфорт. По този начин се създава футуристичен, дълготраен, нискоенергиен проект, който почита и надгражда местната традиция на екологични строителни практики.

На финала България бе представена от Христо Узунов – студент о УАСГ, който спечели националния финал с проекта си UNITY. Той се отличи със смела и запомняща се визия, основана върху необходимостта от единство в многообразието на контекстуалната градска тъкан, която архитектурна идея беше добре представена и защитена по време на презентацията.

Повече за конкурса