Изберете страница

От много години се говори, че т.нар. пасивна къща е твърде скъпа с цялата тази допълнителна изолация и модерни прозорци. Съвсем немислима изглежда и идеята за жилища за хора с ниски доходи в подобни сгради, например в Ню Йорк.

Вече построената сграда обаче – Park Avenue Green, е най-голямата пасивна такава в Северна Америка. Тя е дом за хора с ниски доходи, включително бивши бездомни хора. Състои се от 154 апартамента и разположени на приземния етаж достъпни ателиета за художници и галерия, видими от улицата. Проектът осигурява така необходимите жилища за хора с ниски доходи за района на „Мелроуз“, като в същото време съчетава модерни строителни технологии и създава общност от зелени домове. На покрива на Park Avenue Green е инсталирана 34 KW фотоволтаична система. Сградата също използва когенерация и изцяло съответства на високите нива на изолация и енергийна ефективност на пасавина къща съгласно американския стандарт PHIUS.

„Park Avenue Green е устойчива и достъпна сграда и е пример, че можете да изградите енергийноефективни, многофамилни жилища на достъпни цени в Ню Йорк. Моделът пасивна къща работи само ако правилните дизайнерски решения се вземат от първия ден. Ако архитект започне работа по проектирането например, с предвиждането на голям прозорец, тогава загубата на енергия от него може да бъде толкова голяма, че всякаква изолация на друго място не може да я компенсира. Архитектите не приветстваме често това навлизане на физиката в света на изкуството. Ще продължим да прилагаме поуките от този проект в бъдещата си работа“, заявиха от студиото, проектирало сградата.

Park Avenue Green определено не е най-красивата пасивна къща. Масово я наричат „скучна кутия“. Но безспорен факт е, че „скучните кутии“ са най-евтините, най-малко въглеродните, най-стабилните и имат едни от най-ниските експлоатационни разходи в сравнение с по-разнообразните и красиви форми.

Източник: Stroiteli.bg