Изберете страница

Какво пък толкова може да има една оранжерия, та да вземе архитектурна награда? Глобалната флорална консерватория при колежа Уелсли вече притежава няколко награди за дизайн, но наскоро взе и приз за архитектура и нови технологии за 2021 г.: Architizer A + Awards. След няколко години на планиране и строителство постройката е почти завършена.

Консерваторията е огромна оранжерия със статут на научен център. Той замества дългогодишната оранжерия, издигната преди 100 години под ръководството на д-р Маргарет Фъргюсън, известен американска ботаник.

„Глобалната флорална консерватория се основава на богатата история на ботаническото образование и научните изследвания в колежа Уелсли, създаден през 20-те години на миналия век от д-р Маргарет Фъргюсън. Тя се застъпва за интердисциплинарно ботаническо образование като център за интелектуалния живот на колежа“, казва Кристина Джоунс, професор по ботаника и директор на Ботаническата градина в колежа Уелсли. „Новото пространство ще бъде платформа за ангажиране на студентите с природата и с измислянето на системите, които са в основата на напредъка в устойчивостта.“

В оранжерията се помещава обширна и забележителна колекция от растения, включително емблематичното дърво Durant Camellia, което е на повече от 140 години. Сградата има контури, които позволяват вътре да се отглеждат растения с най-различни височини. Извитият дизайн е разположен по оста изток-запад, така че да се възползва от естествено отопление, охлаждане, вентилация и светлина.

Прозрачната ETFE сградна обвивка, лека алтернатива на стъклото, позволява на студентите, учените и обществеността да разглеждат растенията от всички страни. Интерактивна сензорна платформа предоставя данни в реално време по отношение на въздуха, водата, почвата и енергията. Тази система позволява на посетителите да споделят информация с научни и лични общности по целия свят. Вътре в оранжерията екосистемата съчетава влажни и сухи биоми, които се поддържат взаимно, а това спомага за поддържането на постоянни температури и нива на влага за растенията.

Интегрираните пасивни и активни системи отговарят на критериите за категорията нулево потребление на вода и стандарта Living Building. Скоро оранжерията също ще постигне и нулева консумация на енергия, след като кампусът се обзаведе със слънчеви и геотермални системи.

Проектът е разработен в сътрудничество с интердисциплинарен екип на колежа Уелсли, ръководен от Джоунс и Кати Сума, професор по геология и директор на Научния център на колежа Уелсли.

 

Източник: GreenTech.bg