Изберете страница
Количество енергия за отопление/охлаждане

За да се поддържа оптимален топлиннен комфорт, една сграда трябва да се отоплява най-малко 150 дни в годината и да се охлажда още поне 100 дни. Отоплението и охлаждането й в повечето случаи се осъществява чрез консумацията на различни форми на енергия (природен газ, твърди горива, електричество и др.). Това генерира високи разходи за собственика или наемателите на сградата. Освен това, в процесите на превръщане на тези форми на енергия в топлина, се отделят големи количества CO2, което влияе негативно на глобалното затопляне.

Saint-Gobain, като световен лидер в областта строителните материали, проектира, произвежда и дистрибутира решения, които не само допринасят за намаляването на CO2 емисиите, но и за увеличаване на енергийната ефективност на сградите. При използването на подходящи изолационни материали, спестената само за три месеца енергия за отопление и охлаждане, може да компенсира емисиите на CO2, реализирани по време на производствения им процес.

Количеството консумирана енергия за отопление зависи от много фактори. Включително от топлинни загуби на строителните елементи, които отделят жилищното пространство от външната среда. Намаляването на тези топлинни загуби е най-ефективния метод за намаляване на консумацията на енергия. Препоръката на Saint-Gobain е във всяка отопляема сграда външните стени да имат топлинна устойчивост R най-малко 4 m2K / W. Тази стойност осигурява достатъчно ниско ниво на загуба на топлина през стената в студения зимен сезон. По този начин разходите за отопление са намалени, стената на сградата е защитена и енергията, изразходвана за охлаждането през лятото значително намалява.

Външната топлоизолация е най-ефективният метод за намаляване на структурни термични мостове и защита на стените. Това решение носи името на “интегрирана топлоизолационна система ” или ETICS.

Saint-Gobain предлага ефективни решения за топло и звукоизолация за енергийно ефективни конструкции. Осигурявайки комфорт и безопасност на своите потребители и подпомагайки опазването на околната среда.

 
Използването на минерална вата при топлоизолационните системи.

Минералната вата е най-подходящият изолационен слой при ETICS системите поради стабилността и отличните свойства, които се запазват продължително време. Освен това, за разлика от EPS плоскостите, минералната вата не променя размерите си с течение на времето.

Isover Profi Fassade има:

Много добри топлоизолационни свойства, благодарение на ниския коефицент на топлопроводимост λ D = 0,036 W / mK.

Висока паропропускливост – предотвратява натрупването на водна пара вътре в сградата.

Притежава перфектни звукоизолационни характеристики.

Негорим материал, клас реакция на огън: А1.

Лесен за работа и безопасен за употреба.

Допринася за намаляване на емисиите на CO2 и по този начин защитава околната среда.

Допринася за намаляване на разходите за отопление и охлаждане, като повишава енергийната ефективност на сградата.

Системата от минерална вата Saint-Gobain ISOVER, лепило шпакловка и крайно покритие Saint-Gobain WEBER, специално създадени за ETICS системи, гарантира превъзходни топло и звукоизолация, противопожарна защита и издръжливост във времето.

Isover Profi Fassade е подходяща както за обществени гради и жилищни блокове, така и за еднофамилни и по-големи къщи. Освен перфектните топлоизолационни свойства, тя притежава и отлични звукоизолационни характеристики. При ETICS система със 100 mm Isover Profi Fassade може да намалите външния шум с до 74%.

За разлика от плоскостите от EPS, плочите от минерална вата са с най-добър коефициент на паропропускливост – μ=1 и позволяват лесното преминаване на водни пари отвътре навън.  В комбинация с продукти със съвместима паропропускливост, се намалява образуването на конденз, както вътре в сградата, така и между отделните пластове, участващи в ETICS система.. Плочите от минерална вата не задържат вода.

Според проучвания на FRAUNHOFER INSTITUTE в Германия при реновиране на стара сграда с ETICS система с минерална вата, влагата в стената намалява до нормални нива в рамките на максимум 6 месеца. При ETICS система с EPS това се случва за около 2 години.

 
Елементи на перфектната ЕTICS система

А. Стена.
В. Weberpas грунд.
C. Weberguard MW Max.
D. Webertherm алуминиев цокълен профил с водооткап.
E. Каменна минерална вата Isover Profi Fassade.
F. Webertherm дюбел с метален пирон.
G. Webertherm стъклотекстилна мрежа, шпаклована с weberguard MW Max.
Н. Webertherm PVC ъглов профил с мрежа.
I. Weberpas грунд.
J. Декоративно покритие с мазилка (weberpas Clima, weberpas ActiveAir, weberpas Rock).

 

Източник: СЕН-ГОБЕН БЪЛГАРИЯ ЕООД