Изберете страница

Публикувано на 16.03.2018 г.

Dubai Creek успешно мина тестове

Строящата се в момента най-висока сграда в света – Dubai Creek, премина важни тестове в хода на изграждането си. Автор на проекта е испанският архитект Сантяго Калатрава. Тестовете бяха направени от инженерното бюро BMT и свързани с аеродинамиката. Отнасяха се за изградената структура и за работната техническа документация. Това става след малка корекция, наложила се след детайлен анализ на натоварването, което вятърът упражнява върху конструкцията.

Нейната финална височина все още се пази в тайна, макар да вървят слухове, че ще е 929 м. Това е със 100 метра повече от сегашния рекордьор, небостъргачът Буржд Халифа, който се издига на 828 м. Планира се на върха на Dubai Creek да има наблюдателна площадка, която ще се поддържа от централно ядро и мрежа от метални кабели.

Основата на кулата е на 72 м под земята, основната плоча е дебела 20 м, а общият обем на използвания бетон е 50 000 куб. м. Dubai Creek трябва да бъде завършена за „Експо 2020“. Стойността й се изчислява на 1 милиард долара. Калатрава се е вдъхновил за дизайна от Висящите градини на Вавилон, от Айфеловата кула и от минарето – традиционен елемент за ислямската архитектура.

Източник: www.stroiteli-bg.com