Изберете страница
MUTE SYSTEM™ е продукт, разработен и усъвършенстван в продължение на 4 години от собственика на DECIBEL – д-р. Цветан Недков.

Характерната разлика между всички, досега съществуващи звукоизолационни системи и системата MUTE SYSTEM™ е нейната лесна инсталация без конструкция, малка дебелина и свръх ефективност.

Системата и нейните разновидности са плод на научни проучвания и анализ на най-добрите практики в света. Те са последвани от проведени тестове и лабораторни измервания в докторското изследване на д-р Недков. Втората генерация на системата, надгражда и допълва първата. Разработката е публикувана в множество престижни международни акустични и инженерни форуми, където тя получава рецензии и отличия.

Към днешна дата MUTE SYSTEM™ и нейните разновидности се продават в 38 държави в Европа, Африка и Азия. Системата се произвежда, посредством внедрен в производството робот и висококачествени, природосъобразни суровини, изцяло в България.

Уникалното в MUTE SYSTEM™ е не само технологичната ѝ иновативност и ефективност, но и това, че след работните лабораторни тестове и акустични сертификати, системата е тествана в над 100 реални обекта с проблем с шума. По време на обектовите тестове системата е монтирана и е отчитан резултата, както обективно с измервания с апаратура на обекта, така и субективно, чрез отчитане на намаляване или изчезване на шума, според обитателите, участвали в проучването.

Българската MUTE SYSTEM™ предизвиква силен интерес в професионалните гилдии и в САЩ, където компанията планира да започне нейното производство през  втората половина на 2021 г.

Втората генерация MUTE SYSTEM™ 23/33/63 е съставена от двукомпонентен шумоизолационен панел с размери 100х120 cm и дебелини от 2,3;3,3;6,3 cm. Основният принцип на действие на системата е използваната електро – механична аналогия маса + пружина + маса. Инженерният отдел на DECIBEL е разработил специални антивибрационни DClox™ крепежни елементи, служещи за монтиране на MUTE панелите към съществуващата стена. Иновативните крепежи DClox™ са произведени от специални еластомери, което ги прави ефективна виброизолационна връзка между съществуващия преграден елемент и шумоизолационния панел. Техният дизайн води до понижаване на скоростта на разпространение на звука. Свежда до минимум площта на твърдата връзка стена – панел до под 1%.

C-MUTE SYSTEM – е системата за таван на DECIBEL.

Тя спестява още повече пространство в сравнение със стандартния звукоизолиран окачен таван, изпълнен от профили, минерална вата и гипсокартон. C-MUTE SYSTEM отнема 5 cm от светлата височина. C-MUTE SYSTEM представлява двукомпонентен панел (размер 100х150х5cm) със специално разработена система за окачване, непозволяваща предаване на вибрации от и към бетонната плоча. Като финишно покритие се използват стандартни гипсокартонени плоскости.

C-MUTE SYSTEM™ е единствената по рода си система за звукопонижаване. Тя не изисква изграждане на конструкция (за окачен таван от гипскартон или таванни плоскости). Дебелината на системата е 3 сm, което я прави изключително подходяща за малки помещения. Едно от основните предимства на системата е размерът на звукоизолационните панели. Те са така проектирани, че чрез геометрията си повишават звукоизолационните си качества, за сметка на теглото, а специалната система за закрепване осигурява меко свързване между елементите. Това е основен фактор за постигане на ефект при звукопонижаването. Всички панели в звукопонижаващата система C-MUTE SYSTEM™ се отделят един от друг посредством специални меки ленти, с цел редукция на преминаването на звукови вибрации.

От DECIBEL са помислили и за шумоизолация на пода, която да ви предпази от шума, идващ от съседите отдолу. Системата за под представлява двукомпонентен панел, който се полага на пода и се залепя за плочата с монтажно лепило. Завършва с плоскост гипсфазер, която се закрепва с рапидки за панела. Общата дебелина на звукоизолационната система е 23 мм. Системата е комбинация от високоплътна плоскост и двуслойна битумна мембрана.

Успехите на разработките на DECIBEL не стигат до тук. Предстои MUTE SYSTEM™ да бъде патентована зад океана. Собственика разкрива, че амбициите му се простират, до там, че българската MUTE SYSTEM™ да се превърне в аналог на думата звукоизолация по цял свят. Споделя, че това е напълно възможно и постижимо в близко бъдеще.

 

Източник: ДЕЦИБЕЛ ООД