Изберете страница

Бетонът – този на пръв поглед студен и скучен материал, напоследък все по-често присъства в нашия интериор. Независимо дали става въпрос за пространство, декорирано в индустриален стил, за минимализъм или за лукс, сивотата му е станала неизбежна. Въпреки че е груб и неутрален материал, гледан от различен ъгъл, бетонът е адаптивен, универсален и ненатрапчив. В комбинация с други елементи в жилищното пространство разкрива невероятен потенциал. В началото бетонът оживява в по-големи пространства: музеи, зали на луксозни хотели, индустриално оформени кафенета, дискотеки, но след това с дързостта на архитектите намери начин да се промъкне и в нашите домове. Той премина от „сурово“ към изискано, придавайки ново измерение на възприемането на интериорния дизайн. Бетон по стени, подове, тавани… В дневни, коридори, кухни, бани… Бетонът като декорация или като достоен заместител на традиционните материали – този материал намери приложение на очакваните, но и напълно неочаквани места в интериора.

Бетонните стени са уникален детайл от всяко пространство. За разлика от използването на скъп и тежък бетон, съвременните технологии ни позволяват да прилагаме сглобяеми бетонни елементи – плоскости, които могат да бъдат обработени в подходящи форми. С топло осветление, достатъчно естествена светлина, добър избор на мебели и детайли от ярки цветове, бетонните стени оставят силно впечатление. Все повече хора избират да вграждат бетонни повърхности в интериора си, защото това е изключително лесен материал за поддръжка.

Бетонни стилизирани дневни и спални

Противно на техния индустриален и хладен външен вид, има хора, които предпочитат да вмъкват бетонни стени в спалнята си. Преди да внесете такива елементи във вашия дом е добре първо да разгледате едни от най-съвременните образци, които използват бетона като доминиращ материал в пространството. Те ще ви дадат ясна представа за неговия цвят и ще разберете дали бихте се чувствали комфортно в такъв интериор.

Неподвижен и лишен от емоции цвят, сивото е твърдо и стабилно. Създава усещане за мир и спокойствие, което е истинско облекчение и идва като бягството от един хаотичен свят. По-тъмното сиво с неговите нюанси, почти преминаващи към черно, с течение на времето става по-драматично и загадъчно. Колкото по-близо е до сребристо или бяло, сивото става по-ярко и по-подходящо за живот. В такива пространства, създадени от бетон, добавени картини, фотографии и скулптури много често се използват за омекотяване на студа в интериора. Наличието на балкон, който се отваря директно към природния пейзаж, е друг начин как цялостната атмосфера на този дизайн може да придобие допълнително измерение.

Ако решите да създадете спалня, използвайки бетон като основен елемент, не забравяйте да изберете големи площи на прозорците. Те ще създадат силна връзка с външната естествена среда. Това ще облекчи усещането за тежест, което стените, оформени с бетон, генерират. Независимо дали просто акцентирате на стаята си с бетонни повърхности, или облицовате цялата стая, ще трябва да се придържате към тези правила за декориране, за да избегнете сигурното усещане за прекомерно стесняване на вашето пространство.

 
Cementex от Etex – със сигурност сте чували за него…

Фиброциментовите плоскости Cementex имат изключителна здравина и издръжливост и могат да се използват за външни и вътрешни приложения. Плоскостите се произвеждат по технология “Hatscheck”, последвана от автоклавиране, процес, който осигурява оптимална механична якост и стабилност на размерите. Те са изработени от цимент, целулозни влакна, силициев диоксид, добавки и вода.

 

…а сега открихте ли естетическия им потенциал?

 

Източник: ЕТЕКС БИЛДИНГ ПЪРФОРМЪНС ООД