Изберете страница

Рекорден брой от 789 проекта от 53 държави бяха подадени за конкурса Brick Award 22. Десетото издание на Brick Award се отбелязва с най-много подадени заявки в историята си, показвайки колко значима в международно отношение е тази награда. Изборът на петдесетте проекта в пет основни категории за финалната фаза на конкурса се състоя това лято.

Пет са категориите, в които ще бъдат раздадени призове в рамките на Brick Award, заедно с наградата за цялостен победител в конкурса. Първенците в петте категории, а именно „У дома съм“, „Живот заедно“, „Споделяне на публични пространства“, Работа заедно“ и „Строителство извън рамките“, както и цялостния победител в конкурса, ще бъдат обявени на официалната церемония Brick Award във Виена през юни 2022г.

В изданието на Brick Award за 2022г. се наблюдава силен фокус на участници от Европа – 34 от общо петдесетте номинирани проекта са подадени от европейски архитекти, 12 от архитектурни бюра в Азия, а 4 са номинациите от Латинска Америка.

„Запазва се тенденцията за развитие, наблюдавана през последните години, като фокусът остава върху конструкциите с висока ефективност на ресурсите. Това важи както за иновативното конструиране, така и за сградите, построени в традиционен стил, с локални материали и техники. Комбинация от повтарящи се елементи и въображение в използването на тухлите. Този почти игрив подход води до стегнати, запомнящи се конструкции. Съотношението на различните категории е почти балансирано, показвайки, че тухлата присъства във всички аспекти на строителството.“ – обяснява Хаймо Шойх, главен изпълнителен директор на Wienerberger AG.

Номинираните проекти са разпределени в следните категории както следва:

  • У дома съм: 8 проекта
  • Живот заедно: 12 проекта
  • Споделяне на публични пространства: 13 проекта
  • Работа заедно: 8 проекта
  • Строителство извън рамките: 9 проекта

Всичките 50 номинации вече могат да бъдат намерени на сайта на Brick Award.

Журито на Brick Award се състои от петимата известни архитекти: Ингрид ван дер Хайден/Нидерландия, архитект и съосновател на Civic Architects, Джаспър Готлиб/Дания, архитект и съосновател на Gottfried Paludan Architects, Тина Грегорич/Словения, архитект и съосновател на Dekleva Gregorič Architects, Уилфред Кюен/Германия, архитект и съосновател на Kuehn Malvezzi, Бригите Шим/Канада, архитект и съосновател на Shim-Sutcliffe Architects в Торонто.

 

Източник: ВИНЕРБЕРГЕР ЕООД