Изберете страница
Пестенето на енергия е от все по-голяма важност за всички нас.

Високите цени на енергията и целите за опазване на климата отдавна са водещи теми за ЕС. Не е тайна, че много голям дял от жилищния фонд в България е лошо изолиран или изобщо не е изолиран. Изолационните материали на Austrotherm обаче са създадени точно за това – да повишават комфорта в сградите, като в същото време намаляват разходите за отопление и охлаждане и подпомагат борбата с климатичните промени. Защото 1 кв. м топлоизолация спестява 24 кг CO2 годишно, а това се равнява на количеството въглероден двуокис, което 2 дървета абсорбират за цяла година.

Изолирането на сградите е във фокуса на австрийската компания Austrotherm. Създадена като семейна фирма, днес Austrotherm Group има 26 завода за производство на изолационни материали в 12 държави. През финансовата 2022 година Групата Austrotherm реализира оборот от 627 млн. евро и има общо 1400 служители. Освен в Австрия, пионерът в областта на изолацията има заводи в Босна и Херцеговина, България, Германия, Хърватия, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Чехия, Унгария и Турция. Austrotherm е част от Schmid Industrie holding, която през 2022 г. генерира продажби от 2,6 млрд. евро с 6900 служители. Целта на Austrotherm е до 2030 г. да стане най-устойчивият производител на изолация в Европа. Със своите лидерски позиции, Austrotherm е отлично позната и на българския пазар.

През последните две години българското дружество постигна забележителни резултати.

През 2021 г. производството в двата завода в София и Айтос отбеляза 9% ръст спрямо предишната година. А за 2022 г. ръстът е 6%, въпреки затрудненията, предизвикани от сривовете във веригата на доставки, проблемите с транспорта и суровините. „Това се дължи както на въведените промени в организацията, така и на подновеното производствено оборудване на базата в София. Повишаването на обемите е резултат и на все по-доброто партньорство и комуникация, което се стремим да поддържаме с дистрибутори и клиенти“, коментира Диана Чобанова, управител на Austrotherm България. По думите й двете производствени локации на Austrotherm в България осигуряват сериозни конкурентни предимства като гъвкавост и бързина при изпълнението на поръчки, и многообразие от продукти с високо качество, които отговарят в максимална степен на високите строителни стандарти и очаквания на клиентите.

Austrotherm България произвежда енергоспестяваща, щадяща климата топлоизолация от експандиран и екструдиран полистирен за приложение от основите до покрива. Със своите продукти Austrotherm предлага оптимални решения за изолация на основите на сградите и мазето, за периметъра и областта на цокъла, за стените, плоските и скатни покриви, за вътрешността на сградата, както и за изолация от ударен шум. EPS и XPS топлоизолациите на Austrotherm осигуряват значително намаляване на енергията, респективно на разходите за отопление и охлаждане. Сред продуктите на Austrotherm са: Austrotherm EPS са топлоизолационни плочи от експандиран полистирен за изолация на покриви, стени, тавани и основи на офиси, жилищни сгради и други обекти.

Austrotherm EPS-PLUS има до 23% по-добро топлоизолационно действие в сравнение с традиционния бял стиропор, благодарение на съдържащия се в тях графит. Austrotherm XPS са топлоизолационни плочи от екструдиран полистирен, устойчиви на вода и натиск, подходящи за изолация на основи, сутерени, мазета, подове и плоски покриви. Още информация и технически характеристики за топлоизолационните продукти на Austrotherm може да откриете на сайта на компанията.

 

Източник: profiland.net