Изберете страница
Жилищните сгради, които са одобрени за саниране, но за които не е останал бюджет, ще бъдат обновени със средства от бюджета за 2024 г.

За целта са предвидени 72,5 млн. лв. за 52 блока, обясни регионалният министър Андрей Цеков в Народното събрание по време на парламентарния контрол.

“52 жилищни сгради са останали излъгани, защото им е било обещано да се намерят средства, въпреки че средствата по програмата са изчерпани”, каза Цеков. “Тази тъжна история на тези 52 сгради е история за добросъвестните граждани и недобросъвестната държава. Останалите извън програмата сгради се намират в Пловдив, Добрич, Русе, Пловдив, София, Бургас и други населени места, кандидатствали са през 2015 г.”, обясни министърът.

Министърът съобщи още, че се подготвя нов финансов инструмент, с който всяка да се финансират проекти на малки селища с до 10 000 жители, до които не стигат евросредствата. Грантовият механизъм ще отпуска 500 млн. лв. всяка година.

Скоростният път между Ботевград и Мездра ще бъде завършен до края на следващата година, обясни още Цеков. Изграждането на трасето, което е с дължина 34 км започна преди 3 години.

“Два са лотовете, в момента се изграждат пътните платна, но междувременно се е наложило препроектиране на пет пътни възли с кръгови кръстовища и това е забавило изпълнението”, обясни министър Цеков. Според него с промените ще се осигури по-бързо преминаване на трафика на две нива, а не през пет кръгови кръстовища. Министърът очаква до края на 2023 г. да бъдат изградени пътните платна с дължина около 25 км. До края на 2024 г. ще бъдат изградени и съоръженията, когато трасето ще бъде въведено в експлоатация, обясни още министърът.

 

Източник: trud.bg